Hillary Clinton - goreča zagovornica splava

Hillary Clinton je pred leti na kongresnem odboru za zunanje zadeve primerjala zagovornico evgenike in rasistko Margaret Sanger iz organizacije Načrtovano starševstvo kar s Thomasom Jeffersonom, glavnim avtorjem ameriške Deklaracije neodvisnosti in enim najvplivnejših ustanoviteljev ZDA.

Nekdanja ameriška zunanja ministrica je najverjetnejša demokratska kandidatka na prihajajočih predsedniških volitvah v ZDA leta 2016. Za večino demokratov je Clintonova, glede na rezultate javnomnenjskih raziskav, prva izbira za naslednika Baracka Obame.

Obama je v času svojega predsedovanja sprejel dolg seznam ukrepov za spodbujanje splava na račun davkoplačevalcev. Clintonova bi ob morebitni izvolitvi nadaljevala po tej poti.

Tukaj je primer, kako je Clintonova navdušena nad ustanoviteljico Načrtovanega starševstva, organizacije, ki prodaja mrtva telesa splavljenih otrok. Pravi celo, da občuduje Margaret Sanger.

" Izredno občudujem Margaret Sanger, njen pogum, njeno vztrajnost, njeno vizijo. Resnično sem osupla nad njo, toliko je lekcij, ki se jih lahko naučimo iz njenega življenja." Hillary Clinton

Splavljanje nerojenih otrok imenuje "reproduktivne pravice"

V  vlogi zunanje ministrice je Clintonova brezkompromisno forsirala splav na mednarodni ravni. Junija 2012 je bila razburjena, ker listina, sprejeta na konferenci Združenih Narodov o trajnostnem razvoju Rio + 20, ni propagirala splava z vključitvijo izrazov kot so "reproduktivne pravice" v  samo besedilo. Raznolika skupina držav, zbranih okrog Svetega sedeža, je uspešno odstranila vsako omembo reproduktivnih pravic ali nadzora rasti prebivalstva iz končne listine, sprejete v zadnjem krogu pogajanj ZN na konferenci Rio+20 . Sklad Združenih narodov za prebivalstvo (UNFPA) se je skupaj z Norveško in Islandijo, organizacijo Katoličani za izbiro ter Mednarodnim združenjem Načrtovano starševstvo, vročično trudil ter želel izkoristiti konferenco ZN o trajnostnem razvoju Rio +20 za vzpodbujanje tako mednarodne pravice do splava kot nadzora rasti prebivalstva. Toda narodi kot so Nikaragva, Čile, Rusija, Honduras, Sirija, Dominikanska republika, Kostarika in Egipt so vsi zavrnili vpeljavo"reproduktivnih pravic " v sklepno listino konference Rio+20.

V odzivu na ta odmeven poraz  je Clintonova izrazila svoje razočaranje:
"Čeprav sem zelo zadovoljna, da letošnja sklepna listina vzpodbuja spolno in reproduktivno zdravje ter univerzalni dostop do načrtovanja družine, je potrebno za dosego zastavljenih ciljev na področju trajnostnega razvoja zagotoviti tudi reproduktivne pravice žensk. Ženskam mora biti omogočeno odločanje o tem ali in kdaj bodo imele otroke. In Združene države si bodo še naprej prizadevale, da se zagotovi spoštovanje teh pravic v mednarodnih sporazumih ". 

Clintonova je osebno pozvala Obamo k vložitvi veta na zakonski osnutek Predstavniškega doma ameriškega Kongresa, glede zmanjšanja finančne podpore skupinam v tujiini, ki izvajajo in spodbujajo splav.

Ko je leta 2010 Clintonova pričala pred kongresnim odborom,  sta ji dva "pro-baby/ za dojenčke" člana kongresa predstavila dolgo predavanje o splavu in posledicah za ženske.

Najbolj preganjana manjšina v svetu so nerojeni otroci

Kongresnika Chris Smith, republikanec iz New Jerseya, in Jeff Fortenberry, republikanec iz Nebraske, sta med njenim zaslišanjem izpostavila vprašanja glede podpore življenju še nerojenih otrok. 

"Ministrica Clintonova, najbolj preganjana in nevarnosti izpostavljena manjšina v današnjem svetu so nerojeni otroci. Nosečnost ni bolezen. Otrok v maternici ni ne tumor in ne parazit,  ki ga je treba uničiti." Chris Smith

Izrazil je zaskrbljenost nad odločitvijo predsednika Baracka Obame, da ovrže "Mexico City" politiko, ki preprečuje financiranje skupinam, ki v tujini izvajajo ali spodbujajo splav in s tem prisilil davkoplačevalce v financiranje splavov v tujini. "Globoko sem zaskrbljen, da si bodo zaradi lanskoletne izvršilne uredbe za odpravo "Mexico City"politike, NVO izvedbeni partnerji dejavno prizadevali za vključitev splava v mnoge potrebne in plemenite pobude, ki jih financira  Iniciativa za globalno zdravje. Spoštljivo prosim, da vlada upošteva, da je za mnoge od nas vsak splav, zakonit ali ne, nasilje nad otroki in pomeni pomembno, pogosto podcenjeno tveganje za ženske in celo otroke, ki so kasneje rojeni ženskam, ki so imele splav", je dodal Smith.

Avtorski članek v angleščini lahko preberete tukaj.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top