Iz mnenja Združene levice izhaja, da zakonska zveza žene in moža ni protiustavna

Metka Zevnik in Aleš Primc, sovoditelja Koalicije Za otroke gre!, sta danes pred državnim zborom podala izjavo glede mnenja Združene levice na ustavni spor oz. ustavno pritožbo. Poudarila sta, da iz njihovega mnenja izhaja, da je referendum o noveli zakona dopusten in da ni protiustaven.

Metka Zevnik, sovoditeljica Koalicije Za otroke gre!, je med drugim povedala: »Dobivam občutek, da je Združena levica dobila koncesijo za urejanje družinske politike v Sloveniji. Njihov poslanec je v državnem zboru ob razpravi o tem zakonu rekel, da je ideologija trditi, da je družina naravno dejstvo. Rekel je še, da kdor trdi, da je družina osnovana na biološkem spolu, je to tako, kot da bi trdili, da je zemlja ploščata. Oprostite, a naj zdaj ukinemo biologijo, biokemijo, medicino, pa še matematiko, ki točno opredeljuje kdaj je stvar enaka in kdaj ni enaka. Kje lahko in kje ne moremo narediti enačaja.«

Aleš Primc, sovoditelj Koalicije Za otroke gre!, pa je izrazil zadovoljstvo z odgovorom Združene levice: "Mi smo na nek način zadovoljni z odgovorom Združene levice, ker iz njihovega mnenja izhaja, da je referendum o noveli zakona dopusten, da ni protiustaven. Ker tega niso izpodbijali, se strinjajo tudi s tem, da Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ni protiustaven, strinjajo se s tem, da zakonska zveza žene in moža ni protiustavna, strinjajo se s tem, da posvojitve otrok s starni istospolnih parov niso človekova pravica, in nenazadnje se strinjajo tudi s tem, da ta zakon posega na več kot 70 drugih zakonov, o čemer poslanci in poslanke, ko so sprejemali ta zakon, niso imeli pojma.«

Poudarila sta še, da zakonska zveza istospolnih oseb ni ustavna pravica.  "Kar 11 sodišč v Evropi, ki sicer podpirajo enake pravice, pravice istospolnim osebam, je zavrnilo, da bi bilo sklepanje zakonske zveze istospolnih parov ustavna pravica. To je lahko zgolj politična odločitev, tako kot je bila pri nas", je povedala Metka Zevnik in dodala, da zavoljo "učinkovitosti", ki jo v svojem mnenju pogosto izpostavlja Združena levica, ne moremo in ne smemo zanemariti celotnega zakonodajnega postopka, ki je potreben. "Ne moremo kar z eno metlo pomesti vseh zakonov na kup, da bomo učinkoviti", je še dejala. 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top