Katarina Nzobandora iz Zavoda ŽIV!M zavrnila zavajanja Ženskega lobija v zvezi s hormonsko kontracepcijo

ZZZS je menda nameraval uvesti doplačilo za hormonsko kontracepcijo. Nekateri, najbolj glasen je bil t.i. Ženski lobi Slovenije, so temu ugovarjali z zlaganimi "argumenti", češ da imajo v Sloveniji ženske na podlagi 55. člena ustave pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok ter posledično s tem do brezplačne tudi hormonske abortivne kontracepcije.

Resnica je drugačna. Kaj piše v 55. členu Ustave?

55. člen Ustave RS

(svobodno odločanje o rojstvih otrok)
Odločanje o rojstvih svojih otrok je svobodno.
Država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine in ustvarja razmere, ki omogočajo staršem, da se odločajo za rojstva svojih otrok.

Kot vidimo, govori 55. člen Ustave o svobodnem odločanju o rojstvih otrok. Tudi med vrsticami ni mogoče prebrati niti besede o svobodnem ubijanju in zatiranju nerojenih bitij! Tudi o abortivni kontracepciji Ustava ne govori.

Zavajajoča razlaga 55. člena Ustave

Vsebina 55.člena Ustave je izrazito pozitivna, kar pomeni, da zakonce spodbuja, da se odločajo za posredovanje novega življenja, za rojstvo otrok. Kdor ta člen razlaga drugače, izkrivlja njegov osnovni namen, pa četudi gre za eminentna pravniška imena. Nihče nima pravice postaviti se nad življenje!

Katarina Nzobandora: Ženska ima pravico spoznati svoje telo!

“Ženska ima pravico spoznati svoje telo,” pa je na zavajanje Ženskega lobija v oddaji 24ur zvečer pojasnila Katarina Nzobandora, ki ukrep ZZZS-ja vidi kot priložnost za ženske, da bodo pomislile, kaj se z njihovimi telesi dogaja ob vnosu umetnih hormonov in se posledično v večji meri odločile za bolj zdrave metode uravnavanja rojstev.

Katarina Nzobandora: »Praksa iz drugih držav kaže, da se s povečanjem dostopnosti kontracepcije zviša število neželenih nosečnosti in splavov. Posledično lahko upravičeno pričakujemo, da bo z omejevanjem dostopnosti (pa čeprav finančnim) pogostost splava v Sloveniji sčasoma upadla. In to iz dveh razlogov:
1. Ker hormonska kontracepcija sama povzroča splave: ženske se pogosto niti ne zavedajo, da hormonska kontracepcija povzroča zelo zgodnje, nezaznavne splave, ki prinašajo negativne posledice za žensko telo in duševnost.
2.  Ker kontracepcija vodi v neodgovorno spolnost, zaradi občutka lažne »varnosti«.

Drage dame iz Ženskega lobija Slovenije!

 

Kaj če bi svojo energijo, ki jo sedaj usmerjate, verjamem, da v nehoteno zavajanje žensk, raje porabite za ozaveščanje žensk o preprostem dejstvu, da plodnost ni bolezen, ki bi jo bilo treba zdraviti s škodljivimi hormoni, ampak je čudovit dar, ki omogoča materinstvo!

 

Ženskam spregovorite o pomembnosti stika z njihovo ženstvenostjo, z vsemi občutki, ki jih ima ženska o sebi. Npr. o tem, da lahko začuti ovulacijo, in se v varnem odnosu odloči, da bo svobodno sodelovala pri odločitvi za novo življenje. Saj prav o tem govori tudi 55. člen Ustave RS.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top