Katera kontracepcija je sprejemljiva?

Pogosto slišim prijatelje ali znance, ki govorijo o kontracepciji kot o odgovornem načrtovanju družine, pa naj gre za hormonske tabletke, kondom ali različne vstavke kot so maternični vložek, mirena, nuvaring pa do obližev, injekcij in ostalih sredstev »preprečevanja« zanositve. Ob tem se mi postavi vprašanje: kaj pa jaz kot kristjanka lahko izberem? Preprostega odgovora ni.

Hormonske kontracepcijske tabletke in vsi vstavki so se skozi mnogo raziskav pokazali kot zelo problematični iz več razlogov. Najpomembnejši je, da so abortivni. To pomeni, da lahko povzročijo splav v najbolj zgodnji nosečnosti. Hormonska kontracepcija namreč deluje na treh nivojih. Prvi nivo je, da izključi delovanje žleze hipofize v ženskih možganih. Ta uravnava hormone, ki povzročijo, da se jajčece ne sprosti. Brez jajčeca pa ženska ne more zanositi. Ves čas, ko ženska jemlje tabletke, je ta komunikacijski center v njenem telesu zaprt. Posledica tega so mnogi stranski učinki. Drugi nivo delovanja je zgostitev sluzi v rodilih. Ta zapre maternični vrat in prepreči, da bi spermiji vstopili. Tretji učinek tabletk pa je abortiven, saj tabletke povzročajo stanjšanje maternične stene in s tem preprečijo ugnezditev oplojenega jajčeca v maternico. Pri ženskah, ki ne uporabljajo tabletk, izgleda maternična stena kot podvodni svet, kjer je polno koralnih grebenov in podvodnih rastlin. Če pa uporabljate tabletke, bo čudovita in zdrava notranjost maternice postala kot suha in pusta puščava in v njej se novo ustvarjen dojenček ne more ugnezditi. Zato takšen otrok umre in je “odplaknjen” iz maternice. Na podlagi raziskav lahko ženska, ki jemlje tabletke, ubije 2 - 5 otrok letno, z vstavki kot je npr. mirena pa lahko tudi več.

Poleg tega imajo hormonske tabletke več kot 60 različnih stranskih učinkov: visok krvni tlak, povečana nevarnost za infarkt, rak na dojki ali na spolovilih, osteoporoza, poslabšanje vida in slepota, neplodnost, prirojene napake ob rojstvu otroka, vedenjske motnje, pomanjkanje in izguba želje po spolnosti, depresija, muhavost, sprememba osebnosti itd.

Prav tako s kontracepcijskimi sredstvi sporočamo partnerju, da nismo sposobni zdržnosti. Če sami sebe “kastriramo” s kontracepcijo, se spustimo na nivo živali, ki niso svobodne in se ne morejo vzdržati. “Bog nam je dal svobodo kot sposobnost za ljubezen. Kontracepcija zanika to svobodo. (…) Zato spolni odnos s kontracepcijo ne samo napada roditveni pomen spolnosti, ampak ‘preneha biti dejanje ljubezni’.” (Teologija telesa za začetnike, str. 105)

Iz vseh teh razlogov papež Janez Pavel II. v Teologiji telesa pravi: “Kontracepcija je tako globoko nepostavna, da ne more biti nikoli, iz nobenega razloga upravičena.” (10.10.1983)

Kot kristjanka se torej lahko zatečem le h “kontracepciji”, ki jo je Bog položil vame – naravni cikel, ki mi pomaga pri naravnem načrtovanju družine (NND). Včasih NND na prvi pogled deluje zapleten in morda se kdo prestraši “nesvobode”, ki jo ta način prinaša. V resnici pa ravno popolno predajanje partnerju v ljubezni, ki je združena z Bogom, prinaša edino pravo svobodo, srečo v spolnem življenju in blagoslov celi družini.

Katarina Nzobandora

Zavod ŽIV!M
 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top