• Dušan Vučko in Anton Frantar sta glavna odgovorna za štetje glasov na družinskem referendumu.

Koalicija Za otroke gre: Vnaprej naj se ve, koliko glasov je potrebno na referendumu

Po novi referendumski ureditvi se mora za zavrnitev zakona na referendumu izreči ne le večina oddanih glasov, ampak mora ta večina predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev.

Po navedbah koalicije Za otroke gre se je s tem izjemno povečal pomen volilnega imenika. Sporni so predvsem po njihovem mnenju neažurni volilni imeniki zdomcev in izseljencev v tujini.

Člani Državne volilne komisije (DVK) so zato danes sklenili, da mora ministrstvo za notranje zadeve DVK-ju najpozneje v osmih dneh po dnevu glasovanja sporočiti število umrlih od dneva sestave volilnega imenika, kar je 15 dni pred glasovanjem, do konca glasovanja.

Kvorum, ki je po novem pogoj za uspeh referenduma, bodo izračunali na podlagi podatkov o številu volivcev iz volilnega imenika, pripravljenega pred referendumom, temu bodo prišteli tiste, ki bodo na volišča prišli s potrdili, ker so bili iz imenika po pomoti izpuščeni. Od tega števila bodo odšteli tiste, ki so do konca glasovanja umrli, poimensko pa bodo preverjali, kdo od teh je pred smrtjo še glasoval.

Pri podatkih o umrlih bodo upoštevali podatke, ki bodo osem dni po glasovanju še vpisani v matični register. Po pojasnilih ministrstva za notranje zadeve od smrti do vpisa smrti v register za podatke iz Slovenije v povprečju pretečejo štirje dnevi, za podatke iz tujine pa 47 dni.
 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top