• Ljubljanski nadškof Stanislav Zore in dr. Tadej Strehovec

  • Častni gostje posveta

  • Iz malega raste veliko; danes 200, jutri 360 tisoč pobudnikov za pravice otrok

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore podprl delovanje Koalicije Za otroke gre!

Na včerajšnem posvetu Komisije pravičnost in mir se je v dvorani Antonovega doma  v Ljubljani zbralo skoraj 200 udeležencev. Slovenci smo že na tem prvem srečanju dokazali, da nam je mar za naše vrednote, in največjo od vseh, za naše otroke. In kako se počuti ob tem, ko vidi koliko iniciativ in posameznikov se bori za pravice otrok in družine ljubljanski nadškof Stanislav Zore? " Žalosten sem, ker se je potrebno za to sploh boriti. To je katastofa duha. Katastrofa tiste osnovne človeške drže in zaradi tega sem žalosten. Ker pa vem, da je to manjšina, močna, glasna, ampak še vedno manjšina, sem po drugi strani vesel, ker vem, da je zelo veliko ljudi, ki ohranjajo temeljne vrednote zaradi katerih človek ostaja človek in kot takšen nedotakljiv, otrok ostaja dar in ne pravica nekoga, in tega sem vesel. Iskreno vesel."

Osrednja tema posveta je bil predlog sprememb Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR), ki želi definicijo zakonske zveze iz "življenjske skupnosti moškega in ženske" spremeniti v "življenjsko skupnost dveh oseb". S tem bi se tudi v uradnih dokumentih izgubila naziva oče in mati, ki bi postala Starš 1 oziroma Starš 2 ali Oseba A in Oseba B.  Predsednik Komisije pravičnost in mir (KPM) dr. Tadej Strehovec navedel še nekaj konkretnih  posledic morebitne redefinicije zakona:

- sprememba učnih vsebin v javno veljavnih programih,
- predstavljanje in promoviranje istospolnih praks ter spremembe spola v vrtcih in šolah,
- diskriminacija  in izguba zaposlitve vseh, ki se ne bodo strinjali z ideološko redefinicijo zakonske zveze (npr. matičarjev, sodnikov, učiteljev itd.),
- možnost posvojitve otrok in umetne oploditve tudi za istospolne pare,
- omejevanje pravice staršev, da vzgajajo svoje otroke v skladu s svojim prepričanjem,
- ukinitev financiranja katoliških vrtcev, osnovnih in srednjih šol, ki ne bodo sledili sporni državni ideologiji,
- diskriminacija družinskih, verskih in humanitarnih organizacij na javnih razpisih, če se te pri svojem delu ne bodo izrecno posvečale istospolnim skupnostim.

Na posvetu KPM pri SŠK so zbrane nagovorili še član KPM France Cukjati, članica KPM Mojca Kucler Dolinar, Tomaž Merše iz Družinske pobude, Metka Zevnik iz Združenja starih staršev Slovenije in Aleš Primc iz Civilne iniciative za družino in pravice otrok. Slednja se bosta borila na čelu novoustanovljene koalicije Za otroke gre! 

Posvet se je zaključil s trdnim sklepom Koalicije Za otroke gre!, da bo  3.marca 2015 ob 16.30 pred Državnim zborom v Ljubljani shod vseh generacij za zaščito otrok. Lepo vabljeni vsi, ki želite s svojo prisotnostjo pričevali o lepoti in pomenu materinske in očetovske ljubezni, poslanstvu starih staršev ter se zavzeti za srečno otroštvo naših otrok. Vzemite si čas in naj bo to naš in vaš "Dan ljubezni", kakor smo poimenovali shod. Po shodu ste lepo vabljeni še k sveti maši ob 18.30, ki bo v Uršulinski cerkvi v Ljubljani.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top