Lojze Peterle - borec za spoštovanje človekovega življenja od spočetja naprej!

V Evropskem parlamentu je v začetku aprila letos potekala javna razprava o državljanski pobudi Eden izmed nas (One of Us). Pobuda poziva Evropsko Zvezo k prepovedi financiranja dejavnosti, kjer prihaja do uničevanje človeških zarodkov, zlasti na področju raziskav, razvojne pomoči in javnega zdravja. Javno razpravo so pripravili Odbor za razvoj, Odbor za industrijo, raziskave in energetiko ter Odbora za pravne zadeve v sodelovanju z Odborom za peticije.

Na razpravi je nastopil tudi evropski poslanec Lojze Peterle (ELS/NSi), ki je dejal, da gre v prvi vrsti za vprašanje, ki terja trezno razpravo, ne »showa, ki bi polariziral«. »Pogovoriti se je treba o osnovnem vprašanju iz katerega izhaja pobuda, to je odnos do človekovega dostojanstva, ki so ga očetje Evropske Zveze postavili kot temelj svobodne in združene Evrope, preden je bila podpisana prva pogodba o skupnosti jekla in premoga,« je dejal Peterle, za katerega prvo vprašanje ni status znanosti, ampak status človeka. »Ne vidim biološkega ne kakšnega drugega argumenta, ki bi spočetemu življenju vzel status človeškega bitja. Tako se je izreklo tudi evropsko sodišče,« opozarja Peterle. »Če pa gre za ljudi, potem so posledice jasne. Ker imamo opraviti s človekom, ne moremo mimo vprašanja kako varovati njegove pravice v najbolj občutljivi in ranljivi fazi, ko se sam ne more braniti.« Gre za stališče, ki ne odraža znanosti, ki sicer skupaj s političnimi nasprotniki pobude trdi, da bi konec raziskav na človeških zarodkih pomenil manj konkurenčnosti Evropskih raziskovalcev in pomanjkanje reševanja bodočih zdravstvenih izzivov. »Mislim, da je treba v današnjih okoliščinah ponovno premisliti, kaj pomeni spoštovanje človekovega življenja in kaj pravi začetek temeljne liste o človekovih pravicah, ki govori o nedotakljivosti človekovega dostojanstva in pravici do življenja,« je še pozval Peterle.

Več:

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top