• Metka Zevnik

Danes: Metka Zevnik na obravnavi sprememb Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih

Metka Zevnik bo danes sodelovala na obravnavi novele Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Seja se v DZ prične ob 12.00. Gibanje za otroke in družine je v samo v treh dneh, med  5. in 7. septembrom, zbralo skoraj 8000 podpisov podpore noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Ob koncu zadnjega dneva zbiranja podpisov je podoben predlog v DZ vložila tudi NSi. Predloga sta si podobna, vendar so med njima tudi nekatere razlike. Predlog Gibanja za otroje in družine namreč vsebuje vse, kar prinaša predlog NSi, plus še nekatere druge rešitve, npr. odvzem roditeljske pravice v primeru najtežjih kaznivih dejanj v družini. Danes se bo v DZ obravnaval ožji predlog NSi.

ZAKON GIBANJA ZA OTROKE IN DRUŽINE PRINAŠA:
1. Stari starši bodo lahko prevzeli skrb za vnuka in ga tudi posvojili v primeru, da otrok ostane brez staršev; seveda, če bodo pri močeh in bodo to želeli ter bo to najboljše za otroka.
2. Pristojni organ bo moral pri imenovanju skrbnika upoštevati poslednjo voljo enega ali obeh staršev, če sta jo izrazila v obliki notarskega zapisa ali na kakšen drugačen nedvoumen način. Sprememba zakona predvideva tudi, da se pri določitvi skrbnika za otroka, če se staršema kaj zgodi, upošteva želje in predloge njegovih starih staršev, če je to v korist otroka. (Te rešitve temeljijo na t.i. načelu nepretrganost otrokove vzgoje, ki ga določa Konvencija o otrokovih pravicah (3. točka 20. člena)).
3. Zaradi varovanja otrokove koristi se staršem, ki so zaradi storitve kaznivega dejanja hujših telesnih poškodb v družini, uboja ali umora zakonca, oziroma partnerja, svojega otroka ali otrokovih starih staršev, nemudoma odvzame roditeljska pravica. Nevzdržno je, da taki starši iz zapora uveljavljajo roditeljsko pravico in s tem določajo življenje otrok, ki so jim prizadejali tako hudo krivico (kot npr. v t i. velenjskem primeru).

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top