Papež Frančišek Janeza Pavla II. in Janeza XXIII. razglaša za svetnika

Danes v Vatikanu potekajo slovesnosti ob razlasitvi blaženih papežev Janeza Pavla II. in Janeza XXIII za svetnika. Gre za dva velika papeža. Današnjim generacijam Slovencev še posebej Janez Pavel II. ostaja v prisrčnem spominu. Dvakrat je obiskal Slovenijo in nas opogumljal ter spodbujal k zvestobi Bogu, Cerkvi in Slovenstvu. Janez Pavel II. je bil tudi velik zagovornik življenja, materinstva in očetovstva ter temeljnih pravic otrok. Enako seveda tudi Janez XXIII.  

Janez Pavel II. je bil velik zagovornik življenja, materinstva in očetovstva ter temeljnih pravic otrok. Enako seveda tudi Janez XXIII.

V nadaljevanju objavljamo povzetek videosporočila papeža Frančiška, ki ga je namenil Poljakom.

Papež Frančišek: Janez Pavel II. je postal vse za vse

24.4.2014 so na poljski nacionalni televiziji in radiju vrteli videosporočilo papeža Frančiška, namenjeno Poljakom ob kanonizaciji Janeza Pavla II. »Zahvaljujem se poljskemu narodu in Cerkvi na Poljskem za dar Janeza Pavla II. Vsi smo bili obogateni s tem darom,« zatrdi papež v sporočilu. Nadaljuje, da nas Janez Pavel II. še naprej navdihuje, navdihujejo nas njegove besede, zapisi, geste in način služenja. Navdihuje nas njegovo trpljenje s herojskim upanjem. Navdihuje nas njegova popolna izročitev Kristusu, Odrešeniku človeka, in Božji Materi.

Preden je prehodil poti sveta, je Karol Wojtyla rasel v služenju Kristusu in Cerkvi v svoji domovini Poljski. Tu si je oblikoval svoje srce, ki se je nato razširilo do univerzalne razsežnosti, ko se je najprej udeležil drugega vatikanskega koncila in predvsem po 16. oktobru 1978, ko so v njem našli prostor vsi narodi, jeziki in kulture. »Janez Pavel II. je postal vse za vse.«

Papež Frančišek v sporočilu spomni na besede Benedikta XVI., izrečene na dan beatifikacije Janeza Pavla II. To, kar je prosil vse ljudi, namreč naj se ne bojijo na stežaj odpreti vrata Kristusu, je Janez Pavel II. najprej sam storil.

»H Kristusu je odprl družbo, kulturo, politične in ekonomske sisteme ter z močjo velikana, ki je prihajala od Boga, obrnil smer, ki se je zdela nespremenljiva. S svojim pričevanjem vere, ljubezni in apostolskega poguma, ki ga je spremljal velik človeški naboj, je ta zgledni sin poljskega naroda pomagal kristjanom vsega sveta, da se ne bi bali imenovati se kristjani, pripadati Cerkvi, govoriti o evangeliju. Pomagal nam je, da se ne bi bali resnice, kajti resnica je zagotovilo svobode.« je takrat dejal Benedikt XVI.

Ob koncu sporočila je papež še izpostavil, da ima Cerkev na Poljskem velik potencial vere, molitve, ljubezni in krščanske prakse. Izrazil je upanje, da bo kanonizacija Janeza Pavla II. in tudi Janeza XXIII. dala nov zagon za vsakodnevno in vztrajno delo Cerkve na Poljskem. Dodal je še, da se veseli svojega prvega obiska Poljske leta 2016, ko bo potekal svetovni dan mladih.

Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top