Pobuda za splošno prepoved splava po 20 tednu nosečnosti!

Evropski center za pravo in pravičnost "European Centre for Law and Justice" je v pozivu Svetu za človekove pravice Združenih narodov zahteval splošno prepoved opravljanje splava po 20 tednu nosečnosti.

Danes je medicinsko dejstvo, da lahko prezgodaj rojeni otroci že v 21 tednu nosečnosti preživijo porod. To pomeni, da so otroci splavljeni po 21 tednu že sposobni preživetja. Vedno številnejša poročila govorijo, da številni otroci po svetu preživijo splav. V zgodnji nosečnosti otrok pri splavu hitro umre, v 21 tednu pa je že sposoben samostojnega dihanja. Leta 2007 je bila tako objavljena študija v British Journal of Obstetrics and Gynecology, v kateri je bilo zapisano, da se v enem od 30 splavov po 16 tednu nosečnosti konča z rojstvom živega otroka. Pri splavih v 23 tednu pa je ta odstotek že 9.7%.

V večini primerov preživele otroke pustijo umreti brez sleherne zdravstvene oskrbe. Včasih jih zdravstveno osebje celo evtanazira z injekcijo, zaduši oz. jim zlomi tilnik.

Tovrstna dejanja predstavljajo nesporno kršitev prvega člena Deklaracije človekovih pravic Združenih narodov. ECLJ v svojem pozivu navaja znanstvene študije, da se nerojen otrok odziva na dotik že od 8 tedna naprej, od 20 tedna pa čuti bolečino. Na osnovi teh dejstev ECLJ poziva Združene narode k prepovedi splava po 20 tednu nosečnosti, saj to predstavlja kršenje človekovih pravic.

Več:

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top