Podpora Poljski, novi ameriški vrhovni sodnici in Ženevskemu soglasju za spodbujanje zdravja žensk in krepitev družine

Organizatorji Pohoda za življenje z veseljem spremljamo pozitivne novice za spoštovanje pravic nerojenih otrok ter njihovih mater v stiskah iz vsega sveta. Odločitev ustavnega sodišča na Poljskem; nova ameriška vrhovna sodnica, ki podpira pravice nerojenih otrok; podpis Ženevskega soglasja za spodbujanje zdravja žensk in krepitvi družine; odločitev, da ne legalizirajo splava v afriški državi Malavi itn.

Vse to kaže, kako se dviga zavest, da je nerojeni otrok človek s pravico do življenja ter da so matere, ki privolijo v medicinski splav njegove druge največje žrtve. Načrtno več desetletno tabuiziranje teh vprašanj po vsem svetu je končano. To je odlična novica in velika zmaga borcev za pravice nerojenih otrok po vsem svetu.

Te novice nas navdajajo z upanjem, da bosta človeška krutost in razčlovečenje nerojenih otrok kot najmlajših članov človeške družbe, ki se v nesluten obsegu dogajata zadnjih 50 letih, kmalu preživeta. Zgodovina kaže, da gre razvoj človeške družbe naprej: odprava suženjstva, odprava rasizma, odprava smrtne kazni itn. Tako bo odpravljeno tudi nasilje nad nerojenimi otroki ter njihovimi mami. Organizatorji Pohoda za življenje smo ponosni, da smo napredni del družbe, ki si prizadevamo za to veliko civilizacijsko zmago za nerojene otroke, ki prihaja.

Pravica do življenja je osnovna človekova pravica, ki vsakemu pripada zato, ker je človek, ne glede na starost, spol ali zdravstveno stanje. Poljska je ugotovila, da diskriminacija ljudi na zdrave in bolne ni ustavna. Prepričani smo, da bo Poljskemu zgledu sledilo vedno več držav. Medicinski splav namreč vedno, če je "uspešno" opravljen, vzame življenje rastočemu otroku in doživljenjsko rani mamo ter očeta. Katera operacija je še uspešna v medicini, če pacient umre? 

Vse to kaže, kako se dviga zavest, da je nerojeni otrok človek s pravico do življenja ter da so matere, ki privolijo v medicinski splav njegove druge največje žrtve. Načrtno več desetletno tabuiziranje teh vprašanj po vsem svetu je končano. To je odlična novica in velika zmaga borcev za pravice nerojenih otrok po vsem svetu.

Osebno me zelo boli enostransko poročanje v Sloveniji, kot da je splav nekaj dobrega, ko pa vsi vemo da ni. S tem vsem materam ki trpijo posledice spalva, mediji sporočajo, da to kar doživijo ob splavu ni nič. A trpljenje po splavu je krvavo boleče in traja celo življenje. Če želimo res dobro ženskam, ki trpijo te posledice, potem jim nehajmo lagati, da njihove bolečine ne obstajajo. Raje jim povejmo, to kar vsaka globoko v sebi čuti, da je v njej živo bitje, da je njen potomec, da je otrok čudovit dar. Spodbujajmo mame, da bodo ljubile svoje otroke, ne pa da bodo končevale njihova življenja. To je pomembna naloga medijev. Če je ne opravljajo, je kri nerojenih otrok tudi na njihovih rokah.

Ženske si zaslužimo več. Tudi pošteno poročanje o temah, ki se tičejo smrti nerojenih otrok. Pošteno informiranje lahko rešuje življenja.

K dvigu te zavesti bosta pomembno pripomogla tudi še dva dogodka. Izvolitev Amy Coney Barrett za novo vrhovno sodnico v Ameriki je čudovita novica za vse prihodnje rodove otrok, saj je z njenim imenovanjem odprava zlorabe ameriške ustave na področju splava končno postala realna možnost. Vemo kako močan vpliv ima Amerika preko svojih meja, zato bo ta odločitev imela pozitivne učinke na ves svet.

Naslednji pomemben dogodek je Ženevsko soglasje o spodbujanju zdravja žensk in krepitvi družine, ki jo je podpisalo že 33 držav z vsega sveta, med njimi tudi ZDA. Žal med njimi še ni Slovenije. V dokumentu je poudarjena resnična skrb za zdravje žensk, pri čemer je izrecno poudarjeno, da končanje življenja lastnega otroka ni del zdravstvenega varstva žensk niti ne sme biti smrt nerojenih otrok način uravnavanja rojstev. Družba ne sme siliti žensk, da morajo za dosego svojih življenjskih ciljev žrtvovati svojega otroka.

Ženske si zaslužimo več. Tudi pošteno poročanje o temah, ki se tičejo smrti nerojenih otrok. Pošteno informiranje lahko rešuje življenja.

Urša Cankar Soares
Koordinatorka Pohoda za življenje

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top