Pot do drugega Družinskega referenduma po korakih!

Preberite si, kaj nas čaka do že drugega "Družinskega referenduma".

Pot do referenduma po korakih:

1.    Do 10. 3. vložitev pobude za referendum v Državni zbor, ki jo podpre najmanj 2.500 ljudi s svojimi podatki in podpisi. Teh podpisov ni treba overiti na upravni enoti. -       IZVEDENO

2.    Nato predsednik Državnega zbora v roku enega tedna določi 35 dni rok za zbiranje overjenih podpisov na upravnih enotah in krajevnih uradih za zahtevo za referendum, s tem, da določi prvi in zadnji dan. Predvidoma bo kot prvi dan zbiranja teh podpisov določil en dan med 16.3. 23. 3. 2015. -          ČAKAMO (Zbiranje podpisov pred upravnimi enotami se predvidoma ne bo začelo pred petkom 20.3.2015)

3.    Če je najmanj 40.000 podpisov v fizični obliki zbranih v rokah pobudnika referenduma, ima pobudnik en teden časa po preteku 35 dnevnega roka, da podpise vloži v Državni zbor.

4.    V Državnem zboru se podpisi preštejejo, Državni zbor pa mora odločati o razpisu referenduma v roku sedmih dni od vložitve zahteve, če bi bili upoštevani skrajni roki, bo to v drugi polovici aprila.oz. v začetku maja.

5.    Državni zbor lahko takrat referendum razpiše ali pa zavrne razpis referenduma, iz razlogov, ki so bili sprejeti z zadnjimi spremembami ustave v začetku leta 2013.

6.    Če referendum razpiše, ga mora z navadno večino razpisati najmanj 30 dni pred glasovanjem in največ 45 dni pred glasovanjem. Če hoče Državni zbor razpisati referendum čez več kot 45 dni je za to potrebna dvotretjinska večina.

7.    Če Državni zbor odloči, da ne bo razpisal referenduma, sprejme o tem sklep, v katerem je določen rok, v katerem lahko pobudnik referenduma zahteva ustavno presojo take odločitve. V primeru, da Ustavno sodišče odloči, da je referendum dopusten in razveljavi sklep Državnega zbora, mora Državni zbor v enem tednu po prejemu odločitve ustavnega sodišča razpisati referendum.

Koalicija za otroke gre!

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top