Pot do referenduma v 7 korakih!

Preberite si, kaj moramo narediti, da bomo odločali na "Družinskem referendumu"!

Pot do referenduma po korakih:

1.    Do 10. 3. vložitev pobude za referendum v Državni zbor, ki jo podpre najmanj 2.500 ljudi s svojimi podatki in podpisi. Teh podpisov ni treba overiti na upravni enoti. -       IZVEDENO

2.    Predsednik Državnega zbora je določil ponedeljek 23. 3. 2015 za začetek 35 dnevnega roka za zbiranje overjenih podpisov na upravnih enotah in krajevnih uradih. IZVEDENO!

3.    Ko bo Koalicija za otroke gre! zbrala več kot 40.000 podpisov v fizični obliki bo najkasneje en teden po preteku 35 dnevnega roka, podpise vložila v Državni zbor. VEČINA V DZ S PREPOVEDJO REFERENDUMA KRŠI USTAVO! ODDANIH JE BILO VEČ KOT 48.000 PODPISOV. PODPISI BODO VLOŽENI V ZAKONSKEM ROKU PO ODLOČITVI USTAVNEGA SODIŠČA.

4.    Ustavno sodišče bo predvidoma maja odločilo o nadaljevanju zbiranja podpisov za razpis referendum. V skladu z zakonom bo moral Državni zbor razpisati še 31 dni za zbiranje podpisov na upravnih enotah.

5. V Državnem zboru bodo podpise prešteli; Državni zbor pa mora odločati o razpisu referenduma v roku sedmih dni od vložitve zahteve, če bi bili upoštevani skrajni roki.

6.   Državni zbor lahko takrat referendum razpiše ali pa zavrne razpis, iz razlogov, ki so bili sprejeti z zadnjimi spremembami ustave v začetku leta 2013.

7.    Če referendum razpiše, ga mora z navadno večino razpisati najmanj 30 dni in največ 45 dni pred glasovanjem. Če hoče Državni zbor razpisati referendum čez več kot 45 dni je za to potrebna dvotretjinska večina.

8.    Če Državni zbor odloči, da ne bo razpisal referenduma, sprejme o tem sklep, v katerem je določen rok, v katerem lahko pobudnik referenduma zahteva ustavno presojo take odločitve. V primeru, da Ustavno sodišče odloči, da je referendum dopusten in razveljavi sklep Državnega zbora, mora Državni zbor v enem tednu po prejemu odločitve ustavnega sodišča razpisati referendum.

9. Referendum o noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih na katerem bomo zaščitili pravice otrok do očeta in matere.

Koalicija za otroke gre!

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top