Povečana ozaveščenost o posledicah splava prinaša upad števila splavov (22. del)

Eden največjih problemov splava je v tem, da ogroža življenje tako otrok kot mater. Zdravstveno osebje običajno zamolči negativne posledice splava za zdravje ženske, kar povzroči, da se zaradi nevednosti odločijo za najbolj tvegan korak svojega življenja. Popolnoma drugače pa je, če so ženske informirane o posledicah splava. V tem primeru se jih večina odloči za rojstvo svojega otroka…

Večina žensk nasprotuje splavu na zahtevo

Anketa, ki jo je izvedel Center za napredovanje žensk (Center for the Advancement of Women), ki podpira splav, je pokazala, da več kot polovica Američank nasprotuje splavu na zahtevo. Dovoljen splav je bila predzadnja prioriteta za ženske. (“Is Your Mother’s Feminism Dead? New Agenda for Women Revealed in Landmark Two-Year Study,” press release from the Center for the Advancement of Women (www.advancewomen.org), June 24, 2003; and Steve Ertelt, “Pro-Abortion Poll Shows Majority of Women Are Pro-Life,” LifeNews.com (www.lifenews.com/nat13.html), June 25, 2003.)

Delež splava stalno upada

Delež splavov v zadnjih 15-ih letih počasi a stalno upada, deloma tudi zaradi povečane ozaveščenosti, da splav ni »hitra in preprosta« rešitev. 77 % Američanov se sedaj zaveda, da splav vzame življenje, vključno s tretjino tistih, ki se imajo za močne zagovornike izbire (pro-choice). (H Soderberg, “Urban women applying for induced abortion: studies of epidemiology, attitudes, and emotional reactions, 1998,” Dissertation, Dept. of Ob/Gyn. & Community Medicine, Lund University, Malmo, Sweden, 1998.)

Malo jih obžaluje, da so obdržale nenačrtovanega otroka

 Študije o ženskah, ki so se zanimale za splav, a ga niso opravile,  so pokazale, da jih le malo, če sploh katera, pozneje obžaluje svojo odločitev ali trpi za psihološkimi težavami, ker je obdržala nenačrtovanega otroka. (H Soderberg, “Urban women applying for induced abortion: studies of epidemiology, attitudes, and emotional reactions, 1998,” Dissertation, Dept. of Ob/Gyn. & Community Medicine, Lund University, Malmo, Sweden, 1998.)

Celo v težkih primerih kot je posilstvo, ženske ne želijo splaviti

Žrtve pravijo, da splav samo poveča travmo. V raziskavi o ženskah, ki so zanosile zaradi posilstva ali incesta, jih je veliko splavilo le zato, ker so čutile pritisk, da morajo to storiti, dejale pa so, da je splav le povečal njihovo žalost in travmo. 70 % jih je obdržalo otroka in nobena ni obžalovala odločitve. 78 % tistih, ki so splavile, je obžalovalo in dejalo, da je bila splav napačna rešitev. (D. Reardon, J. Makimaa, and A. Sobie, eds., Victims and Victors: Speaking Out About Their Pregnancies, Abortions, and Children Resulting from Sexual Assault (Springfield, IL: Acorn Books, 2000).)

Ljudje si želijo več raziskav o vplivih splava na ženske

Večina anketirancev je prepričanih, da bi morala biti državno financirana raziskava o čustvenih reakcija žensk na splav velika prioriteta. (“National Opinion Survey of 600 Adults Regarding Attitudes Toward a Pro-Woman/Pro-Life Agenda,” proprietary poll commissioned by the Elliot Institute, Conducted in Dec. 2002.)

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top