• Vir fotografije: Pixabay.

Pred splavom: Premislila sem si in se osrečila

Če se moram opredeliti, sem bolj pro-choice. Zagovarjam stališče, da mora vsaka ženska odločati o svojem telesu, tudi o splavu, bi pa mogoče moralo biti več podpore za nosečnice, kadar so v dvomu, kaj narediti. 

Ko sem bila stara 34 let, sem rodila prvo hčerko. Po porodu sem zelo kmalu zbolela za hudo obliko atopijskega dermatitisa, kar mi je resnično otežilo življenje. Zelo težko sem skrbela zase in za hčerko, zbujala sem se v krvavih rjuhah, vse skupaj pa se je vleklo štiri leta. Uradna medicina mi ni nič pomagala, zato sem se zatekla k alternativi. Ponovne zanositve sem se bala, saj nisem želela iti skozi še eno grozo, ki bi me tako ubijala. 

Zanosila sem nepričakovano

V prvih tednih nisem bila prepričana, ali je prav, da sem noseča. Veliko sem kolebala, saj je bil strah zelo velik. Mož mi je stal ob strani, a vseeno je želel, naj se sama odločim - obdržati otroka ali ne. Vmes sem bila tudi pri ginekologu, ki mi je iz svojih izkušenj z nosečnicami svetoval, naj, če le imam kakšen dvom glede splava, tega ne storim, saj mi bo celo življenje žal. 

Mož me je šokiral

In prišel je dan, ko sem pristopila do moža in mu povedala, da sem se odločila za splav. Takrat pa me je presenetil, ko je rekel: "Kako to misliš?" In presenečena sem odgovorila: "Saj si mi rekel, da mi boš stal ob strani!" Vznemirjen mi je rekel: "Kaj pa potem nosiš v sebi? Hrošča?!" S to izjavo me je šokiral in naposled sem se odločila tvegati.

Kasneje sem spoznala, da je bil v meni ves čas prisoten gromozanski strah, ki je prekrival željo po še kakšnem otroku. Po tej odločitvi za nadaljevanje nosečnosti se mi je kamen odvalil od srca. 

Ne bom pozabila tega pogleda

Ko sem rodila sina, pa sem doživela še eno sporočilo. Po rojstvu sem bila nekaj časa sama z njim. Ko se otrok rodi, je običajno utrujen in zaspi. Moj sin pa me je ves čas nepremično gledal in skozi glavo mi je prešinila misel: "A ti si tista *, ki se me je hotela znebit!". Celo uro in pol ni umaknil pogleda svojih prodornih oči.

Danes je sinko pravi navihanec in zagotovo najlepša stvar, ki se mi je v življenju zgodila. Tudi atopijski dermatitis se mi po tej nosečnosti ni ponovil, vse je bilo brez posebnosti. Lepa nagrada.

Ponosna mamica

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top