Primer koroških dečkov – potrebno je narediti korak naprej!

»Sedaj je potrebno narediti korak naprej! Čimprej sprejeti novo zakonodajo, ki bo izboljšala položaj otroka v postopkih družinskega prava. V kolikor nam res gre za otrokove koristi, bomo to storili čimprej. Brez oklevanja. Brez političnega obračunavanja. Brez nagajanja in podtikanja. Srčno upam, da smo se iz te zgodbe kaj naučili«.

Zapis, ki sta ga pravkar prebrali, je nastal v maju 2016, kmalu po objavljeni sodbi Upravnega sodišča v Mariboru, ki je odločilo, da so bile babici koroških dečkov kršene pravice do družinskega življenja. Citirane stavke, vključno z naslovom, sem  prebral na spletni strani SD – Socialnih demokratov, v kolumni pravnice Eve Žunkovič, 27. maja 2016. In kaj je za rešitev trpljenja koroških dečkov storila stranka Socialnih demokratov?  Nič. Mirno so odšli na počitnice, koroška dečka pa so kljub nezakonitemu odvzemu prepustili tujemu okolju rejniške družine!

Gibanje za otroke in družine v bran vnučkoma in starim staršem. Takoj. Brez oklevanja. Brez političnega obračunavanja. Brez nagajanja.

Na stisko koroških dečkov in starih staršev se je odzvalo Gibanje za otroke in družine, ki je v prvih dneh junija 2016 vložilo predlog spremembe Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v parlament. V prvih dneh septembra je Gibanje za otroke in družine zbralo skoraj 8.000 podpisov podpore svojemu predlogu, ki bi omogočil starim staršem, da postanejo del razširjene družine in poskrbijo za svoje vnuke, če umanjkajo njihovi starši. Predlog je vseboval tudi takojšnjo postavitev otroka pod skrbništvo starih staršev, odvzem roditeljske pravice za najhujša kazniva dejanja nasilja v družini ter upoštevanje volje staršev, kam naj se namesti otroka, če sami ne morejo izvajati roditeljske pravice.  Žal Socialni demokrati in Cerarjeva koalicija predloga novele Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih niso podprli. Storili so ravno nasprotno od tega, kar javno razglašajo.

Oklevanje, obračunavanje, nagajanje in podtikanje so obrazi vladajoče levice

Socialni demokrati in Cerarjeva koalicija eno govorijo in drugo delajo. Namesto da bi spoštovali trud Gibanja za otroke in družine ter voljo 8.000 volivk in volivcev ter čimprej sprejeli novelo zakona, ki bi izboljšala položaj otrok v postopkih družinskega prava in upoštevala otrokove koristi, da ostanejo v varnem objemu starih staršev, so storili ravno obratno. Poslužili so se taktike zavlačevanja,  oklevanja, političnega obračunavanja, nagajanja in podtikanja. Storili so korak nazaj.

Dobre in pravične rešitve Gibanja za otroke in družine, ki bi jih z ustreznimi amandmaji lahko še izboljšali, je Cerarjeva koalicija na žaljivi januarski seji v parlamentu zavrnila. Raje nam ponovno vsiljujejo kopijo Družinskega zakonika iz leta 2012, ki spreminja pojmovanje družine, ne spoštuje starih staršev, za nameček pa v navezi z Moederndorferjevim Zakonom o istospolni partnerski zvezi omogoča posvojitve otrok homoseksualcem-lezbijkam-bi-trans-queer-seksualcem.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top