• Prvi pohod za življenje, Ljubljana, 3. oktober 2014

Pripravlja se Pohod za življenje v Sloveniji!

Letošnjega januarja so stekle priprave za organizacijo drugega pohoda za življenje v Sloveniji (prvi je bil v Ljubljani, 3. oktobra 2014). V ta namen je bil oblikovan Organizacijski odbor Pohoda za življenje 2020 in se je do razglasitve epidemije srečeval na rednih delovnih srečanjih, kjer je bila dogovorjena večina ključnih podrobnosti za izvedbo.

Le nekaj dni preden je odbor načrtoval uradno in slovesno objavo, da bo Pohod za življenje potekal 23. maja 2020, je bila razglašena epidemija. Žal je to spremenilo terminski načrt izvedbe pohoda, ni pa ustavilo dela organizacijskega odbora, ki s svojim delom in pripravami nadaljuje preko video sestankov. Določen je že tudi nov, oktobrski datum, ki pa, glede na odpovedi mnogih velikih prireditev po Evropi, tudi še ne more biti dokončno potrjen.

Zakaj je v Sloveniji nujno potrebno organizirati pohod za življenje?

1. V Sloveniji umre v postopkih končanja življenja nerojenega otroka v porodnišnicah okoli 4000 nerojenih deklic in dečkov vsako leto. To je zastrašujoče število, če vemo, da se rodi na leto okoli 20.000 otrok. Od 24.000 nerojenih otrok, ki pridejo živi v porodnišnico, gre mrtvih iz nje kar 4000, kar pomeni 16,6%. Ampak to niso vsi nerojeni otroci, ki umrejo nasilne smrti. K temu številu moramo prišteti še nerojene otroke, ki umrejo v kemično povzročenih končanjih življenja nerojenega otroka z abortivno kontracepcijo in v medicinskih posegih, ki se ne prištevajo k splavom.

2. V leto na tisoče mater, očetov, bratcev, sestric in starih staršev trpi zaradi smrti njihovih nerojenih sinov in hčera, bratcev, sestric, vnukinj in vnukov.

3. Nerojenitroci se za svoje pravice, niti za najbolj temeljno človekovo pravico, pravico do življenja sami ne morejo braniti. ZATO POTREBUJEJO NAS! Vsakega človeka, ki se zaveda, da je nerojeni otrok človek in da je mama nerojenega otroka, že mama, ki ji moramo kot posamezniki in družba pomagati v stiski.

4. V vseh sosednjih državah, v veliki večini evropskih držav ter v mnogih drugih državah po vsem svetu že vrsto let potekajo pohodi za življenje, kjer pogumni ljudje javno pokažejo, da so v njihovem narodu pogumni žene in možje, ki spoštujejo nerojene otroke in njihove matere in očete v stiskah in so se pripravljeni boriti za njihove pravice.

5. V loveniji je čedalje več ljudi, ki se zavedajo, da je nerojeni otrok človek in so se pripravljeni pridružiti prizadevanjem za zaščito njihovih pravic ter pravic njihovih mater in očetov v stiski, zato je prav, da se enkrat letno vsi zberemo na Pohodu za življenje.

Ne vemo še točnega datuma, kdaj bo Pohod za življenje 2020, prav gotovo pa bo takoj, ko ga bomo lahko organizirali varno za zdravje udeležencev in v skladu z vladnimi usmeritvami za preprečevanje epidemije. Do takrat pa bomo v organizacijskem odboru poleg priprav na pohod, izvajali tudi druge aktivnosti za spodbujanje zavesti, da je nerojeni otrok človek, z enakimi pravicami, kot jih imajo vsi drugi ljudje, s prvo med njimi – PRAVICO DO ŽIVLJENJA.

Sporočilo Slovenske tiskovne agencije o prvem pohodu za življenje si lahko preberete tukaj.

Aleš Primc

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top