PROTI, ker novela o ZZZDR odpira pot trgovini z otroki in izkoriščanju žensk v socialni stiski!

Iz medicinsko etičnega stališča je novela o ZZZDR izjemno sporna ker bo uzakonil tudi "pravico", da istospolno usmerjeni pari, enako kot zakonci, svobodno odločajo o rojstvu otrok. Ob tem se zastavlja ključno vprašanje, kako naj dva moška svobodno odločata o rojstvu otrok, če pa sama ne moreta zanositi in roditi otrok?  V tem primeru gre za pravo zakonodajno »sabotažo«, saj je na osnovi tega člena ustvarjena pravno podlago za uzakonitev brezplačnega nadomestnega materinstva in umetno oploditev za zdrave homoseksualne ženske.

Čeprav je nadomestno materinstvo z Oviedsko konvencijo prepovedano, so se predlagatelji poslužili pravne ukane z namenom, da uzakonijo izkoriščanje revnih žensk, ki bodo proti plačilu za istospolne pare donosile in rojevale otroke. V primeru, da se bodo takšni pari v času nosečnosti ločili, pa bo morala nadomestna mati na »ukaz« splaviti nerojenega otroka. Do kakšnih razsežnosti lahko pripelje nadomestno materinstvo, je med drugim prikazal tudi na Televiziji Slovenija nedavno prikazan dokumentarni film Dojenček po spletu, ki spremlja spletno poslovalnico homoseksualnega para, preko katere je mogoče kupiti dojenčka od revnih deklet iz Indije. Da bi svojo družino rešile iz revščine, dajo svoje telo na razpolago za umetno oploditev ter svojega otroka po rojstvu prodajo premožnim zahodnjakom. Ob tem jim zamolčijo možne negativne stranske posledice umetne oploditve za njihovo fizično in duševno zdravje, med katere spada neplodnost, depresija in celo smrt. Predlagatelji Družinskega zakonika vanj niso vključili nobene pravne varovalke, ki bi preprečevala legalizacijo nadomestnega materinstva. Nasprotno: s 60. členom pripravili pravno podlago za etično nesprejemljivo izkoriščanje revnih žensk, ki ga bomo morali v Sloveniji v primeru legalizacije povrhu vsega verjetno financirati vsi davkoplačevalci.  

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top