Splav za 60% poveča tveganje za kasnejši spontani splav! (9. del)

Nadaljujemo s predstavitvijo znanstvenih študij o postabortivnem sindromu in tveganjih, s katerimi se srečujejo matere, ki so splavile svoje otroke.

Najstnice imajo po splavu več težav v duševnem zdravju, tudi ob nenačrtovanih nosečnostih

Nacionalno reprezentativna študija je ugotovila, da je pri najstnicah, ki splavijo nenačrtovano nosečnost, petkrat večja verjetnost, da nato iščejo pomoč za psihološke in čustvene težave, v primerjavi z njihovimi vrstnicami, ki nenačrtovano nosečnost donosijo. Pri najstnicah, ki splavijo, je prav tako trikrat večja verjetnost, da poročajo o težavah s spanjem, in devetkrat večja verjetnost poročanja o poznejši rabi marihuane. (PK Coleman, “Resolution of Unwanted Pregnancy During Adolescence Through Abortion Versus Childbirth: Individual and Family Predictors and Psychological Consequences,” Journal of Youth and Adolescence (2006).)

Splav za 60 % poveča tveganje za poznejši spontani splav

Raziskovalci v Veliki Britaniji so anketirali ženske, stare med 18 in 55 let, o njihovih reproduktivnih preteklostih, življenjskem slogu in odnosih ter odkrili, da je pri ženskah, ki so umetno splavile, 60 % večje tveganje za spontani splav v nadaljnji nosečnosti. (N. Maconochie, P. Doyle, S. Prior, R. Simmons, “Risk factors for first trimester miscarriage—results from a UK-population-based case–control study,” BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, Dec 2006. Abstract available at www.blackwell-synergy.com.)

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top