Splav: Žalujoče matere težje zaspijo (1. del)

Posredujemo vam v Sloveniji zamolčane znanstvene študije, ki govorijo o tem, da izguba otroka pusti pri materah dolgotrajne posledice. Tako se matere splavljenih otrok pogosteje soočajo z alkoholizmom, težje spijo in pogosteje obiskujejo psihologe in psihiatre. Zato je v Sloveniji nujno, da se žalujočim materam ponudi organizirana pomoč.

Nepričakovane prve nosečnosti: večja zloraba substanc, če ženske splavijo

Med ženskami, ki so imele nepričakovano prvo nosečnost, so tiste, ki so splavile, povprečno štiri leta pozneje bolj verjetneje poročale o pogostejši in nedavni uporabi alkohola, marihuane in kokaina, kot tiste, ki so rodile. To je prva raziskava, ki primerja deleže zlorabe substanc med ženskami z nepričakovanimi nosečnostmi. (D.C. Reardon, P.K. Coleman, and J.R. Cougle, “Substance use associated with unintended pregnancy outcomes in the National Longitudinal Survey of Youth,” American Journal of Drug and Alcohol Abuse 26(1):369-383, 2004)

Skoraj dvakrat večja verjetnost za zdravljenje motenj spanja, ki so pogosto posledica travme

V raziskavi, ki temelji na zdravstvenih kartotekah skoraj 57.000 žensk brez znane predhodne anamneze motnje spanja, so bile ženske bolj verjetneje zdravljene za motnjami spanja po opravljenem splavu, v primerjavi s tistimi, ki so rodile. Pri ženskah, ki so splavile, je bila skoraj dvakrat večja verjetnost zdravljenja za motnjami spanja v prvih 180-ih dneh po koncu njihove nosečnosti, v primerjavi z ženskami, ki so rodile. Nešteto raziskav je že potrdilo, da žrtve travme pogosto doživljajo težave s spanjem. (DC Reardon and PK Coleman, “Relative Treatment Rates for Sleep Disorders and Sleep Disturbances Following Abortion and Childbirth: A Prospective Record Based-Study,” Sleep 29(1):105-106, 2006)

Kartotečna raziskava kaže na več ambulantne psihiatrične oskrbe

Analiza kartotek Kalifornijskega Medicaida kaže na to, da ženske, ki splavijo, posledično potrebujejo znatno več zdravljenja za psihiatrične bolezni skozi ambulantno oskrbo. (PK Coleman et. al., “State-Funded Abortions Versus Deliveries: A Comparison of Outpatient Mental Health Claims Over Four Years,” American Journal of Orthopsychiatry 72(1):141-152, 2002)

Na kratko:
  • Matere so žrtve splava, posledice: depresija, odvisnosti, samomorilnost!
  • 64% žensk je bilo prisljenih v dejanje splava!?
  • 84% žensk ni bilo informiranih o tem kaj je splav!?
  • Ženske so žrtve splava: 2,5 krat večje tveganje za samomor!

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top