Svet krščanskih cerkva in Islamska skupnost: Spreminjajo se temeljni koncepti družbe

Svet krščanskih cerkva v Sloveniji, ki ga sestavljajo Katoliška cerkev, Evangeličanska cerkev, Srbska pravoslavna cerkev in Evangeljska binkoštna cerkev, skupaj z islamsko skupnostjo v RS, izraža zaskrbljenost ob spreminjanju temeljnih konceptov naše družbe ob uveljavljanju odločitve Ustavnega sodišča o ureditvi zakonske zveze in skupni posvojitvi otrok.

Svet krščanskih cerkva v Sloveniji, ki ga sestavljajo Katoliška cerkev, Evangeličanska cerkev, Srbska pravoslavna cerkev in Evangeljska binkoštna Cerkev, skupaj z Islamsko skupnostjo v RS, izražajo zaskrbljenost ob spreminjanju temeljnih konceptov naše družbe.

Svet krščanskih Cerkva in Islamska skupnost v Republiki Sloveniji z obžalovanjem sprejemamo zadnji odločbi Ustavno sodišče RS, ki omogočata sklenitev zakonske zveze med osebama istega spola in posvojitev otrok v istospolne skupnosti. S tema odločitvama se spreminja opredelitev temeljnih konceptov naše družbe, kot so družina, zakon, očetovstvo, materinstvo. Po našem mnenju je s tem ogrožen 53. člen Ustave RS, ki določa: »Država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to varstvo potrebne razmere.«

Bodite aktivni. Podpišite pobudo za referenudm in pomagajte čimveč ljudem, da bodo to lahko storili. Vsa navodila dobite TUKAJ.

Poudarjamo, da smo proti diskriminaciji kogarkoli. Vsak človek, ne glede na spolno usmerjenost, je namreč ustvarjen kot človeško bitje in ima v sebi neodtujljivo dostojanstvo. Zato je prav, da država ustrezno zaščiti in uredi status istospolno usmerjenih oseb. Le-to pa v skladu z našim prepričanjem ne sme spodnesti oz. razvrednotiti tradicionalno pojmovanje družine in zakona, ki sta za obstoj določene družbe temeljnega pomena.

Na prvih straneh Svetega pisma, kot tudi v Koranu, beremo, da je Bog ustvaril človeka kot moškega in žensko in jima naročil, naj bosta rodovitna in naj skrbita za svoje potomstvo. Zato je za nas zakonska zveza skupnost enega moškega in ene ženske. Novo življenje se rojeva iz odnosa med moškim in žensko in tudi otrok potrebuje oba vidika, očetovstvo in materinstvo, za zdrav celostni razvoj. Posvojitev otrok v istospolne skupnosti bo lahko povzročila krizo identitete pri otroku, saj si bo najverjetneje želel vedeti, kdo je njegov oče in kdo njegova mati. Obstajajo določene naravne zakonitosti, ki jih ni mogoče tako preprosto spregledati.

V postopkih posvojitve so najbolj ranljivi prav otroci, zato mora država zagotoviti, da prejmejo kar najbolj optimalno okolje za njihov celosten razvoj. Vsak otrok ima pravico do očeta in mame, čeprav je ta pravica v posameznih primerih okrnjena (npr. smrt staršev, ločitev). Vendar pa država ne sme na sistemski način spregledati te temeljne pravice otrok in jo prilagajati željam odraslih.

Pismo so podpisali Leon Novak (Evangeličanska cerkev), Peter Štumpf (Katoliška cerkev), Daniel Grabar (Evengelijska binkoštna cerkev), Aleksandar Obradović (Srbska pravoslavna cerkev) in Nevzet Porić (Islamska skupnost).

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top