• Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) skuša zaobiti zakone, ki varujejo življenje

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izdala smernice, s katerimi skuša zaobiti zakonodajo v državah, ki so naklonjene nerojenim otrokom in omejujejo dostop do splava, sprejeli pa so tudi smernice, kako zagotoviti, da bi se splavi izvajali tudi v času pandemije koronavirusa. ZDA so že prenehale financirati Svetovno zdravstveno organizacijo. To možnost je pred dnevi omenil tudi slovenski premier Janša.

Ena izmed večjih skrbi Svetovne zdravstvene organizacije (World Health Organization – WHO) v času pandemije koronavirusa COVID 19 je, da bi lahko bil omejen dostop do splava. WHO je tako pod pritiskom abortivnih lobističnih skupin, ki skušajo tudi v času pandemije zagotoviti, da bi se ubijanje nerojenih otrok nadaljevalo nemoteno.

Svetovna zdravstvena organizacija je tako izdala smernice, v katerih predlaga uvrstitev splava med nujne zdravstvene storitve, ki se izvajajo tudi v itrednih razmerah v času pandemije. Še več, ker jim še ni uspelo pravice do splava uvrstiti med t.i. človekove pravice, so ga razglasili za orodje k izpolnjevanju človekovih pravic.

V smernicah svetujejo tudi omejevanje ugovora vesti zdravstvenih delavcev in po potrebi celo zniževanje varnostih standardov v zaostrenih razmerah.

Splav prestaviti v skrito zavetje doma

Med ključnimi prioritetami pa je zagotavljanje izvajanja splavov brez prisotnosti zdravstvenega osebja. To bi dosegli prek distribucije abortivnih tabletk, s pomočjo kateri bi ženske in dekleta splav izvajale kar same na svojem domu, brez prisotnosti zdravstvenega osebja.

Na ta način nameravajo ubiti dve muhi na en mah. V primeru vladnega omejevanja zdravstvenih storitev tako splavi ne bi bili izvzeti, abortivne tabletke pa bi lahko dosegle tudi žene in dekleta, ki živijo v državah, ki bolj varujejo življenje. Na ta način skušajo zaobiti zakonodajo, ki v nekaterih državah varuje življenje.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije je nekdanji Etiopski minister za zdravje Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ki je znan po tem, da je Etiopijo odprl abortivnim skupinam.

Po omenjenih smernicah bi tako distribucija abortivnih tabletk potekala kar po pošti. Ob tem ne omenjajo nevarnosti, ki jih za nosečnice uživanje takšnih tablet povzroča, hkrati pa ne bi bile deležne nikakršne zdravstvene oskrbe, saj bi to počele doma. Čeprav je to v neskladju z zakonodajo mnogih držav, pa skuša WHO lobirati tudi, da bi se abortivne tabletke uvrstile na seznam nujnih zdravil.

ZDA prenehale financirati WHO

Združene države Amerike so že napovedale, da bodo prenehale financirati Svetovno zdravstveno organizacijo. Glavni povod je sicer katastrofalno obvladovanje pandemije koronavirusa, kjer se je organizacija izkazala za povsem neoperativno. Vendar pa to ni edini razlog. Zakonodaja v ZDA namreč ne dovoljuje opravljanja splavov brez zdravniške oskrbe, hkrati pa prepoveduje tudi financiranje organizacij, ki promovirajo splav v tujini.

Z umikom ZDA iz Svetovne zdravstvene organizacije bo le ta na letni ravni izgubila med 400 in 500 milijonov dolarjev financiranja, kolikor so vanjo vplačevale ZDA. Prenehanje financiranja je pred dnevi že omenjal tudi slovenski premier Janez Janša. Sicer ne zaradi abortivnih pritiskov, temveč zaradi nesposobnosti pri obvladovanju pandemije koronavirusa.

Sporno vodstvo

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije je nekdanji Etiopski minister za zdravje Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ki je znan po tem, da je Etiopijo odprl abortivnim skupinam. Liberalizacija splava v tej afriški državi spada med »večje dosežke« njegovega ministrovanja. Hkrati pa je Ghebreyesus tudi prvi direktor organizacije, ki ne prihaja iz zdravniških vrst.

Jurij Perko

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top