Ustavno sodišče še vedno ni odločilo

Na seji Ustavnega sodišča 17. 9. družinski referendum ni bil uvrščen na dnevni red. Na odločitev še čakamo, kljub temu, da je bil ustavni spor oz. ustavna pritožba vložena že meseca aprila.

Če bo ustavno sodišče odločalo v skladu z zakonom, Ustavo RS, Splošno deklaracijo človekovih pravic, Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, Konvencijo o otrokovih pravicah in prakso Evropskega sodišča za človekove pravice, lahko povsem mirno pričakujemo odločitev, da bo referendum dovoljen.  Če pa ustavne sodnice in sodniki ne bodo sledili pravnim podlagam, se lahko zgodi karkoli. Prepoved referenduma bi pomenila nasilno poteptanje temeljnih pravic otrok, staršev in starih staršev ter nedopustno ukinitev pravice državljank in državljanov, da neposredno odločajo o zakonu, ki se vsestransko dotika njihovega vsakdanjega življenja in vrednot.

Do sedaj je bilo za družinski referendum oddanih že več kot 126.000 podpisov! 

Zakonska zveza žene in moža nikoli ni bila razglašena za protiustavno, prav tako posvojitev otrok v razmerje istospolnih moških ali žensk ni bila sprejeta kot človekova pravica. Kljub vsem pravnim in vsebinskim argumentom pa določeno skrb vseeno lahko zbuja tako dolg čas odločanja. Ustavni spor je bil namreč vložen že aprila.

Zaupajmo, da imamo strokovno ustavno sodišče. Verujoče prosimo, da molijo za sodnice in sodnike, da ne bodo podlegli zunanjim pritiskom. Tiste, ki se ne prištevajo k nobeni veroizpovedi, pa prosimo, da namenijo sodnicam in sodnikom čimveč dobrih misli.

Koalicija "Za otroke gre!"

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top