Večina splavov je prisilnih ali neželenih in temeljijo na nezadostnih informacijah (20. del)

Odličitev ženske za splav je pogostokrat povezana z nasiljem in prisilo.

64 % splavov je povezanih s prisilo

Raziskava, ki je bila objavljena v pomembni mednarodni reviji, je ugotovila, da je 64 % Američank, ki so umetno splavile, občutilo pritiske s strani drugih. Prisila lahko vsebuje izgubo doma, službe ali družine in celo nasilen napad. (VM Rue et. al., “Induced abortion and traumatic stress: A preliminary comparison of American and Russian women,” Medical Science Monitor 10(10): SR5-16, 2004).

Kar 83 % mater je želelo imeti otroka

V študiji žensk, ki so iskale pomoč po umetnem splavu, jih je 83 % reklo, da bi donosile, če bi imele podporo očeta otroka, svoje družine ali drugih pomembnih ljudi v njihovem življenju. (D. Reardon, Aborted Women, Silent No More (Springfield: IL, Acorn Books, 2002). V 95 % primerov imajo moški osrednjo vlogo pri odločitvi za splav, je ugotovila anketa žensk v abortivnih klinikah. (M.K. Zimmerman, Psassages Through Abortion (New York: Praeger Publishers, 1977))

Možje in fantje ženskam grozijo na klinikah

Nekdanji varnostnik abortivne klinike je pričal pred zakonodajnim zborom Massachusettsa, da so možje in fantje ženskam, ki so jih pripeljali na kliniko, da bi se prepričali, da bodo opravile splav, vsakodnevno grozili in jih zlorabljali. (Brian McQuarrie, “Guard, clinic at odds at abortion hearing,” Boston Globe, April 16, 1999.) Umor je vodilni ubijalec nosečnic. Poročilo o prisilnem splavu v Ameriki (Forced Abortion in America) vključuje primere tistih, ki so spolno zlorabljali nato pa pod pretvezo očetov nosečnic poskrbeli za prikrivni splav, in žensk, ki so bile odpuščene, pretepene, ustreljene, zabodene, mučene ali ubite, ker so zavrnile splav.

Večina žensk v bolnicah ni dobila dovolj informacij!
  • 67 % jih je reklo, da predhodno niso bile deležne svetovanja.
  • 84 % jih je poročalo o nezadostnem predhodnem svetovanju.
  • 54 % jih takrat ni bilo prepričanih v svojo odločitev, toda 79 % niso svetovali o alternativah. (1)

Vir: VM Rue et. al., “Induced abortion and traumatic stress: A preliminary comparison of American and Russian women,” Medical Science Monitor 10(10): SR5-16, 2004.

Hitenje v splav

Sodeč po člankih narodne zveze za splav (National Abortion Federation), veliko žensk verjetno naredi nagle, slabo premišljene odločitve za splav. Ena od petih žensk, ki jim klinika nudi usluge, filozofsko in moralno nasprotujejo splavu. Nedavna raziskava je ugotovila, da bi jih 52 % potrebovalo več časa za odločitev pred splavom. (U. Landy, “Abortion Counseling – A Component of Medical Care,” Clinics in Obs/Gyn 13(1):33-41, 1986.; J. Woo, “Abortion Doctor’s Patients Broaden Suits,” Wall Street Journal Oct. 28, 1994, B12:1.; )

Prevare in marketinške poteze zagovornikov splava

Veliko jih je iskalo svetovanja, a so namesto tega občutili pritisk s strani »svetovalcev«, ki so naučeni, da prodajajo splave v klinikah, ki jih vodi dobiček. (9) V anketi med ženskami, ki so imele težave po splavu, jih je:

  • 66 % dejalo, da so bili nasveti svetovalca zelo pristranski,
  • 60 % bilo neprepričanih v svojo odločitev,
  • 44 % upalo, da bodo našli alternativo,
  • 71 % čutilo, da so njihova vprašanja ignorirali ali trivializirali. (3)

Vir: Carol Everett with Jack Shaw,, Blood Money (Sisters, OR: Multnomah Books, 1992).

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top