Velika zmaga Finske - Evropsko sodišče za človekove pravice: Države niso dolžne legalizirati homoseksualnih porok!

Dne 16. julija 2014 je Veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) razglasilo veliko zmago za zagovornike družine in pravic otrok. ESČP je potrdilo, da v primeru Hämäläinen v. Finska (no. 37359/09) ni šlo za kršitev pravice do zasebnega in družinskega življenja.

Zahtevek se nanaša na pritožbo transseksualnega moškega, ki se je spremenil v žensko in je želel pridobiti žensko identifikacijsko številko (EMŠO), ne da bi spremenil svojo heteroseksualno poroko v izvenzakonsko skupnost. Na Finskem biološki spol in t.i. družbeni spol (ki si ga človek poljubno spreminja in izbira) nista priznana kot enaka, tako kot nista zakonsko izenačeni zakonska zveza in istospolna skupnost. Omenjeni transeksualec je imel po zakonodaji možnost, da s soglasjem žene spremeni zakonsko zvezo v partnersko skupnost, kjer bi imel še naprej moški EMŠO, ali pa bi se ločil od svoje žene in ustanovil homoseksualno registrirano partnerstvo. Namesto tega se je odločil in tožil lastno državo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, ker mu bojda ne priznava človekovih pravic.

Preberite si kratko analizo sodbe četrtega poglavja v Hämäläinen v. Finska primeru.


Veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu je ponovno potrdil, da države nimajo dolžnosti, da bi morale izenačiti zakonsko zvezo in istospolno skupnost. Člena 8 Konvencije človekvih pravic in temeljnih svobščin Sveta Evrope ni mogoče interpretirati, kot dolžnost, da morajo države zagotoviti homoseksualnim parom pravico do zakonske zveze.

Prav tako je sodišče ugotovilo, da v Evropi ne obstaja soglasja o homoseksualnih porokah ter da to vprašanje odpira celo vrsto moralnih in etičnih vprašanj.

Veliki senat sodišča je nadalje poudaril legitimnost države, da ohranil in zaščiti tradicionalno poroko in se strinjal, da se je "pri snovanju tega pravnega okvira, Finska odločila, da je zakonska zveza rezervirana samo za heteroseksualne pare." 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top