Zaradi končanja življenja nerojenega otroka ženske tvegajo prezgodnjo smrt (10. del)

Vedno več je znanstvenih študij, ki dokazujejo, da je žrtev končanja življenja nerojenega otroka tudi mama. Višje tveganje za samomor, naravno smrt in nesreče so samo nekatera znanstvena dejstva.

V primerjavi z nosečnicami, ki so otroka donosile, je bila pri nosečnicah, ki so naredile splav:
  • 3,5-krat večja verjetnost, da so umrle v naslednjem letu,
  • 1,6-krat večja verjetnost, da so umrle zaradi naravnih vzrokov,
  • 6-krat večja verjetnost, da so umrle zaradi samomora,
  • 14-krat večja verjetnost, da so bile umorjene,
  • 4-krat večja verjetnost, da so umrle zaradi poškodb, povezanimi z nesrečami.
Več:

Vsa ta tveganja so zapisana v naslednjih znanstvenih študijah: M Gissler et. al., “Pregnancy Associated Deaths in Finland 1987-1994 -- definition problems and benefits of record linkage,” Acta Obsetricia et Gynecologica Scandinavica 76:651-657, 1997; Mika Gissler, Elina Hemminki, Jouko Lonnqvist, “Suicides after pregnancy in Finland: 1987-94:register linkage study” British Medical Journal 313:1431-4, 1996; and M. Gissler, “Injury deaths, suicides and homicides associated with pregnancy, Finland 1987-2000,” European J. Public Health 15(5):459-63, 2005 .

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top