Zmaga: Norveško Vrhovno sodišče zaščitilo pravico do ugovora vesti zdravnikov v primeru splava!

Dr. Katarzyna Jachimowicz je uveljavila ugovor vesti v primeru splava in zmagala. 

Postavljeni so novi standardi za zaščito temeljnih pravic spraševanja vesti na Norveškem in drugod.

Na zasedanju vrhovnega sodišča Norveške, 11. oktobra 2018, je bil predstavljen nov precedens o ugovoru vesti in svobodi vesti na področju zdravstva. Sodišče je ugotovilo, da so bile dr. Katarzyna Jachimowicz, poljski zdravnici, kršene človekove pravice, ker je izgubila službo zaradi zavrnitve vstavljanja abortivnih naprav v telesa žensk. Poleg tega je sodišče zdravstvenim organom naročilo, da morajo spoštovati zakonodajo in pravico zdravstvenih delavcev do ugovora vesti.

"Zavzela se je za zaščito življenja"

"Današnja odločitev Vrhovnega sodišča je pomemben korak v pravo smer, ne le za zdravnike, temveč za verne ljudi v vseh poklicih," je dejal Håkon Bleken, ki je pred sodiščem zastopal dr. Jachimowicz. "Odločba ščiti eno od najbolj temeljnih pravic, to je pravico do ravnanja v skladu z osebnimi etičnimi prepričanji. Dr. Jachimowicz jemlje svoj poklic zelo resno. Zavzela se je za zaščito življenja in ugovarja vsakršnemu odvzetju. Današnja obravnava pravi, da ima pri tem vso pravico."

Odpuščeni zagovorniki pro-life

Leta 2015, je norveška vlada družinskim zdravnikom odpravila pravico do ugovora vesti in jim tako onemogočila, da, po legalni poti, zavrnejo katerokoli obliko nadzora nad rojstvom, vključno z vstavljanjem IUD (naprave, kjer pride do smrti nerojenega otroka v telesu ženske pred rojstvom), saj tega vlada ne šteje za abortivno sredstvo. Katarzyna Jachimowicz, izkušena družinska zdravnica, ki je štiri leta delovala na kliniki občine Sauherad, je bila odpuščena potem, ko je odklonila zahtevo, da se zdravniki strinjajo z vstavljanjem IUD ali odstopijo. Dr. Jachimowicz je izgubila svoj prvi pravi sodni proces, po tem, ko je novembra lani tožbo dobila in tako, kot prva, zmagala na sodišču za svobodno odločanje spoštovanja vesti. Zdravstvena služba se je na to odločitev sodišča pritožila na Vrhovno sodišče in konec letošnjega avgusta se je začela obravnava.

Postavljajo se novi pravni standardi za zaščito pred radikalnimi abortivnimi politikami

ADF International (mednarodna zveza organizacij za zaščito človekovih pravic in svobode), ki je podprla to zadevo, pravi, da ima odločitev sodišča daljnosežne posledice. "Nihče ne sme biti prisiljen izbrati med ugovorom vesti ali opravljanjem svojega poklica. Sodbo norveškega Vrhovnega sodišča podpiramo. To bo postavilo nove standarde za zaščito temeljnih pravic vesti na Norveškem in drugod. Ugotovitve sodišča kažejo, da je pravica zdravstvenega osebja, za odločanje o ugovoru vesti, v skladu z mednarodnim pravom, "je dejal Robert Clarke, direktor ADF za evropsko zagovorništvo.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top