Amerika zavrača splav, ker imajo »pro-liferji« več otrok!

Najnovejša raziskava Univerze Northwestern dokazuje, da postaja ameriški odnos do splava veliko bolj konzervativen kot v primeru drugih spornih vprašanj. Ta fenomen avtorji raziskave pripisujejo preprostemu dejstvu, da imajo aktivisti »za življenje« več otrok.

»Našli smo dokaze, da odnos do splava z vidika liberalizacije zaostaja v primerjavi s podobnimi temami,« so zapisali avtorji. Uporabili so podatke zbrane med leti 1977 in 2010. »Testirali smo hipotezo, da obstaja povezava med visoko rodnostjo ljudi, ki so se opredelili »za življenje« in med vse številnejšim  »za življenje« opredeljenim prebivalstvom.

Avtorji so še zapisali: »Podpora pravici do splava je obstala po obdobju povišanega zanimanja zaradi primera »Roe v. Wade«, v zadnjih letih pa je zaznati celo premike v smeri strožjega odnosa do splava. Ta preobrat je viden predvsem pri mlajših generacijah kljub liberalizaciji na drugih domnevno povezanih področjih.«

Sklepanje raziskovalcev je torej naslednje: razlog za povečanje življenju naklonjene drže med mladimi je v tem, da so imeli njihovi starši več otrok kot tisti, ki zagovarjajo pravico do splava. Ko so preučili podatke, so ugotovili, da imajo starši »za-življenje« v povprečju 27 odstotkov več otrok kot tisti, ki se opredeljujejo »za-izbiro« (pro-choice).

To pa ni edini razlog. Starši, ki zagovarjajo življenje, v veliko večji meri prenašajo svoje vrednote na svoje otroke. Raziskovalci so ugotovili, da je bil premik v smeri odločitve »za-življenje« prevelik, da bi ga lahko pripisali samo večji rodnosti, kar pomeni, da otroci staršev, ki zagovarjajo pravico do splava, zavračajo poglede svojih staršev.

»Ali se prepričanja 'za-življenje' vedno bolj zvesto prenašajo kot tista 'za-izbiro', ali pa je prišlo do kulturnega premika v smeri 'za-življenje', ki se odraža tudi v odnosih med otroci in starši,« so še zapisali avtorji raziskave.

Raziskava je zaključila, da v primeru, da ne bi šlo za večjo rodnost med ljudmi prepričanimi »za-življenje«, bi splav podpiralo približno 5 odstotkov prebivalcev več kot sedaj. Raziskovalci napovedujejo, da se bo trend »za-življenje« nadaljeval.

»Če povzamemo, ta odkritja kažejo, da je rodnost gotovo pripomogla k temu, da je populacija sčasoma vse bolj usmerjena k opredelitvi za življenje,« pišejo avtorji raziskave. »Nadaljne raziskave tega vzorca vedenja še kažejo, ne samo, da je opredelitev do splava povezana z rodnostjo, temveč se razlika – in to je ključno za kulturne spremembe – sorazmerno še dodatno povečuje.«

»Rodnost se je v zadnjih 30 letih zmanjšala v obeh skupinah, tako med 'za-življenje,' kot med 'za-izbiro' opredeljenimi. Vendar se je zmanjšala precej manj izrazito med opredeljenimi 'za-življenje',« so dodali. »Medtem, ko ima 'za-življenje' opredeljeni posameznik rojen pred letom 1940 samo 1,2 otroka na enega otroka 'za-izbiro' opredeljenega starša, se je to razmerje povečalo na 1,5 za tiste, rojene v sredini in poznih 70-ih letih. Ta vzorec kaže, da se bodo prihodnje generacije postavile še bolj po robu liberalnemu odnosu do splava.«

Vir:

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top