Dvolični Obama tik pred odhodom poskrbel za financiranje kriminalnih klinik Planned Parenthood

Barack Obama je kljub obljubi Trumpu, da pred odhodom ne bo sprejemal pomembnih odločitev, pripravil zakon, s katerim hoče zagotoviti financiranje Planned Parenthood, največje ameriške organizacije za izvajanje postopkov končanja življenj nerojenih otrok, ki tudi prodaja telesa in organe splavljenih otrok.

Kritike ob takšni odločitvi so še posebej ostre, ker bo zakon začel veljati samo 2 dni pred umestitvijo novega predsednika ZDA Donalda Trumpa! Stališče Trumpa, podpredsednika Mikea Pencea in sekretarja za zdravstvo Pricea, je glede končanje nerojenega življenja povsem drugačno.

Zakon bo začel veljati 18. januarja, natančno 2 dni preden bo Trump prevzel posle v Beli hiši. Tako bo vsaj na začetku moral spoštovati zakon, ki omogoča obvezno davkoplačevalsko financiranje tudi klinik kontroverzne nevladne organizacije Planned Parenthood, ki ji je zakon v prvi vrsti namenjen. Ta organizacija velja za osrednjega izvajalca končanja življenja nerojenih otrok v ZDA – samo v letu 2014 so jih denimo opravili več kot 324 tisoč. Kot taka se je znašla v središču kritik, posebej po razkritju, da trguje s telesi in organi splavljenih otrok. Posamezne ameriške zvezne države so se do sedaj lahko same odločale ali jim bodo namenjale davkoplačevalski denar. 

Republikanci in Trump so v zadnjem času večkrat poudarili, da bodo Planned Parenthood popolnoma odrezali od državnega financiranja, kar so podprle tudi mnoge zvezne države v ZDA. Obama je zato s sprejemom zakona ujel še zadnji vlak, čeprav je Trumpu pred tem obljubil, da ne bo sprejemal pomembnejših odločitev.

Mnogi se sprašujejo ali bo Donald Trump odpravil tudi ta zakon, kot je že napovedal za zdravstveno reformo Obamacare.

Prav tako je boj do konca napovedala Cecile Richards, predsednica federacije Planned Parenthood. “Ne bomo se umaknili in se bomo tudi naprej borili, da bi naši pacienti imeli pravo oskrbo,” je napovedala. Diane Black, republikanka iz Tennesseeja, pa pravi, da Obama ne bo imel zadnje besede na tem področju. “Ne moremo biti presenečeni, da se nekaj takega dogaja 5 minut pred dvanajsto. A prepričana sem, da ta zakon ne bo obstal dolgo.”

Franci Donko

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top