Eden izmed nas: Ne bomo odnehali braniti življenja

Izjava za javnost izvršnega odbora evropske državljanske iniciative "Eden izmed nas" po zavrnitvi pri Evropski komisiji

Bruselj, 5. junij 2014

Izvršni odbor državljanske pobude »Eden izmed nas«  izraža veliko nestrinjanje s poročilom Evropske komisije z dne 27.maja, v katerem ta izjavlja, da ne bo izvedla nobenih nadaljnjih postopkov v zvezi z evropsko državljansko pobudo »Eden izmed nas«. Takšna odločitev je v nasprotju z načelom neposredne vključitve državljanov v demokratičnih procesih (participativna demokracija), ki jo je uveljavila Lizbonska pogodba. Tudi to je na žalost dodaten razlog za nezaupanje v EU. V kratkem bomo preučili možnosti ustreznega odziva, npr. pritožbe na Sodišče Evropske Unije za izničenje tega poročila.

Nadalje, v poročilu komisije ni preučena glavna zahteva evropskih državljanov, naslovljena Evropski komisiji, ki je izražena že v naslovu iniciative: prepoznati v človeškem zarodku od spočetja dalje človeško bitje, ki je EDEN IZMED NAS. Zato iniciativa ne more biti zaključena. Dva milijona (2.000.000) evropskih državljanov, ki so podpisali iniciativo »Eden izmed nas« bo vztrajalo pri zahtevi po odgovoru Evropske komisije. Izvršni odbor iniciative širi peticijo zdravnikov, pravnikov in politikov, ki vsak s svojimi strokovnimi argumenti pozivajo Evropsko komisijo, naj preuči iniciativo »Eden izmed nas«. S posebno peticijo bo pozvan tudi Parlament, naj sproži celostno debato o teh vprašanjih.

Prizadevanja pobude predstavljajo globalni premik odnosa do človekovega dostojanstva, pravice do življenja in enakopravnosti, zato podpisnikov pobude EDEN IZMED NAS ne bo ustavila rana, ki je bila zadana demokraciji in nerojenim otrokom v samem osrčju evropskih institucij. 

Za uresničitev zgoraj omenjenih ciljev je  nastala nova federacija »Eden izmed nas«, ki deluje naprej na podlagi 2.000.000 podpisov: ta federacija je stalna struktura med evropskimi institucijami in zagotavlja, da »najmanjši in najšibkejši med vsemi človeškimi bitji« ne bodo spregledani.

Lepo pozdravljeni,

Valentina Pikelj
članica koordinacijske skupine Eden izmed nas za Slovenijo

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top