Nadškof Ivan Jurkovič v imenu Svetega sedeža obtožil Organizacijo združenih narodov ideološke kolonizacije

V ponedeljek, 2. marca 2020, je na 43. seji Sveta za človekove pravice v Ženevi Sveti sedež obtožil Združene narode “ideološke kolonizacije”. Ahmed Shaheed, posebni poročevalec za Svobodo religije in vere, pri svetu Združenih narodov za človekove pravice je namreč predstavil škandalozno letno poročilo, v katerem OZN zahteva  podreditev temeljnih verskih moralnih načel liberalističnim zakonom in politiki, ki spodbujajo: splav, zahteve pripadnikov LGBTQ in ideologijo spola, ki ne priznava obstoja ženskega in moškega spola. To je za Katoliško Cerkev nesprejemljivo.

V zelo jasni in odmevni izjavi je nadškof Ivan Jurkovič (slovenski prelat, stalni vatikanski opazovalec pri ZN) ponovil, da je Sveti sedež vedno razumel ‘spol’ in sorodne izraze v skladu z običajno, splošno sprejeto uporabo besede ‘spol’, ki temelji na biološki identiteti, kar sta moški in ženska. Še posebej nesprejemljive in žaljive so navedbe, ki priporočajo, da se morajo religiozne svoboščine ali verovanje ter ugovor vesti podrediti promoviranju drugih t.i. človekovih pravic, kar pa zagotovo ne uživa širšega soglasja.

Prav tako je nadškof ošvrknil ZN kako to, da sploh ne naslovijo verskega preganjanja milijonov ljudi po vsem svetu, ampak namesto tega forsirajo vizijo človeške družbe, ki ni sprejeta od vseh in ki ne odseva socialne, kulturne in religiozne stvarnosti mnogih ljudstev.

Jurkovič je dodal, da Sveti sedež ugotavlja naraščajoč vpliv znotraj mednarodnih organizacij in interesnih združenj, ki vsiljujejo svoje lastne poglede in zamisli in s tem netijo nove oblike ideološke kolonizacije, često ne ozirajoč se na identiteto, dostojanstvo in občutljivosti ljudstev.

Kritiki poročila ZN izpostavljajo, da je opazna ignoranca tudi do neizrekljivih stisk žena, ki doživljajo obrezovanje spolnih organov (genitalna mutilacija), posilstva v zakonu, mnogoženstvo, zapovedi za oblačenje, prisilno zakrivanje, zgodnje in prisilne poroke, problematično obravnavanje vernikov, diskriminacijo verskih spreobrnjencev  (ki se izrecno prakticira v muslimansko dominantnih državah), s promocijo detomora, kontracepcije, lgbt+ agende, spremeba spola s kirurškim posegom, ki želi zabrisati biološko kategorijo moškega in ženske.

ZN v svojem 19 strani dolgem poročilu zahtevajo razveljavitev zakonov, ki temeljijo na religiozni ali tradicionalni moralnosti, vkolikor so le te v konfliktu z liberalnimi človeškimi pravicami, ideologijami in trendi, posebej na področju spola, spolnosti in reproduktivnih pravic. V tem poročilu je predstavnik ZN uporabil izraz ‘lgbt+’ 62 krat in ‘abortus’ 23 krat ter vztrajal da verska svoboda ne sme biti uporabljena za namene, ki so nekonsistentni z Listino Združenh narodov ali podobnmi instrumenti človekovih pravic.

Predstavnik Vatikana je opomnil, da je žalostna in naraščajoča pogostnost napadov na realnost, ki bi jo sicer bilo treba upoštevati – namreč, poročilo ZN bi vendarle moralo braniti temeljne in splošne človekove pravice do svobodne religijoznosti  ali verovanja, kot tudi do ugovora vesti.

Poročilo ZN označuje tradicionalno definicijo spola kot ozko usmerjeno, ki temelji le na fiziološko utemeljeni interpretaciji, zagovarja pa premoč mednarodnega prava, ki da je bolj razvito od tradicionalnega in biološkega temelja za ‘spol’. Prav tako obsoja religiozne interesne skupnosti za njihove oznake lgbt+, ki imenujejo njihove zagovornike za ‘nemoralneže’, ki ‘spodkopavajo družbo z vsiljevanjem spolne ideologije, ki je škodljiva za otroke, družine, tradicijo in religijo’.

Predstavnik ZN je v negativnem kontekstu imenoval države, ki prepovedujejo homoseksualnost na temeljih, ki podpirajo načela islama in krščanstva in izrekel nezaupnico štirim katoliško prevladujočim državam latinske Amerike, kjer je popolna prepoved detomora.

Poljsko je izdvojil zaradi ‘kampanje interesnih skupin proti ideologiji spola’, ki da poizkuša ‘spremeniti ustavno definicijo družine glede na versko utemeljeno heteroseksualno normo’ ter da tako ‘zlorablja versko svobodo, ki nasprotuje pravici do samo-izbire spolno raznolikih oseb’.

V negativni kontekst je postavil tudi dežele, kjer homoseksualnost ni kriminalizirana, so pa nekatere verske skupnosti dosegle prepoved uporabe učbenikov o spolni vzgoji, sklicujoč se, da knjige promovirajo homoseksualnost.

Posebni poročevalec za ZN je bil posebej zaskrbljen glede ugovora vesti delavcev v zdravstveni oskrbi in inštitucijah, kjer ne želijo izvajati detomora ali omogočati kontracepcijo, kar kot zagovorniki življenja često opravičujejo s sklicevanjem na nauk vere.

Na temo ‘ problematiziran legalni splav’ je izdvojil Urugvaj, Kenijo, Združene države Amerike in Poljsko.

Vatikanska Kongregacija za katoliško izobraževanje je leta 2019 kategorično zavrnila ideologijo spola, ki zanika različnost in vzajemnost v naravi  moškega in ženske, saj le ta gleda družbo brez spolnih razlik in s tem odstranjuje antropološki temelj družine.

Teorija spola ustvarja kulturno in ideološko revolucijo, ki jo vodi relativizem, kot takšna ideologija pa se postavlja kot absolutna in nesporna, ki celo diktira vzgojo otrok. To je potrjeno v dokumentu ‘Moškega in žensko je ustvaril’, ki citira neizpodbitno držo papeža Frančiška do ideologije spola.

Povzeto po Church militant

prevod B.N.Z.

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top