Papež Frančišek zaročencem (1. del)

V treh nadaljevanjih bomo objavili celotne odgovore papeža Frančiška ob njegovem srečanju z zaročenci 14. februarja 2014 v Rimu. Srečanja s papežem se je udeležilo 20.000 zaročencev iz vsega sveta.

Prvi par je papežu spregovoril o strahu pred odločitvijo za vedno, za vse življenje.

Odgovor papeža Frančiška:
"Vprašanja so mi poslali vnaprej. Tako sem lahko razmislil in pripravil bolj soliden odgovor. Pomembno se je vprašati, ali se je mogoče ljubiti za vedno? Danes se mnogi bojijo dokončnih odločitev. Neki fant je rekel škofu, da bi postal duhovnik le za deset let… To je splošni strah, značilen za našo kulturo. Zdi se nemogoče narediti odločitve za vse življenje. Vse se hitro spreminja. Nič ne traja dolgo. Zato tudi mnogi, ki se pripravljajo na poroko pravijo: »Ostaniva skupaj, dokler bo trajala ljubezen in se potem posloviva.« Tako mine zakon.
Kaj je ljubezen? Je le občutek? Psihofizično stanje? (…) Če pa je ljubezen odnos, potem je to nekaj, kar raste. Gradi se kot hiša. Hišo gradimo skupaj. Ne sami. Graditi pomeni spodbujati rast. Dragi zaročenci, pripravljate se na to, da boste rasli skupaj; da bosta gradila hišo, kjer boste za vedno živeli skupaj. Saj je ne želite zgraditi na pesku občutkov, ki pridejo in gredo, ampak na skali prave ljubezni, ki prihaja od Boga.
Družina se rodi iz tega načrta ljubezni, ki želi rasti. Tako se gradi dom, ki želi biti kraj ljubezni, pomoči, upanja in podpore. Kot je ljubezen Boga večna, tako želimo, da bi bila tudi ljubezen, ki ustvarja družino, stabilna in za vedno. Ne smemo pustiti, da nas premaga kultura začasnega, ki nas danes vse preplavlja. To ne gre.

Kako premagamo ta strah pred odločitvijo za vedno? Tako, da se dan za dnem zaupamo Jezusu. Tako življenje postane vsakodnevna duhovna pot, narejena iz majhnih korakov v skupni rasti. Gre za prizadevanje, da bi postali možje in žene zreli v veri.

Dragi zaročenci! Zakon ni uspel le če traja v času, ampak je pomembna kvaliteta. Biti skupaj, ljubiti se za vedno - to je izziv za krščanske zakonce. Tudi vam lahko Gospod vsak dan pomnoži ljubezen in vam jo podari svežo in dobro. Ima neskončne rezerve. Daruje vam ljubezen, ki je temelj vaše skupnosti. To ljubezen vsak dan utrdi in jo še poveča, ko se rodijo otroci. Na tej poti je nujna molitev. Vedno. On naj moli zanjo in ona zanj in oba skupaj.
Prosite Jezusa, naj pomnoži vajino ljubezen. V molitvi Oče naš molimo: Daj nam danes naš vsakdanji kruh. Zakonci pa lahko molijo tudi takole: »Gospod, daj nama danes najino vsakodnevno ljubezen«. Ljubezen je namreč za zakonce hrana za dušo, ki ju podpira, da gresta naprej. To je molitev zaročencev in zakoncev. Boga prosite takole: »Nauči nas ljubiti,  se imeti radi.« Bolj ko se boste zaupali Njemu, bolj bo vajina ljubezen za vedno in bo premagala vse težave.«V treh nadaljevanjih bomo objavili celotne odgovore papeža Frančiška ob njegovem srečanju z zaročenci 14. februarja 2014 v Rimu. Srečanja s papežem se je udeležilo 20.000 zaročencev iz vsega sveta."
- Papež Frančišek zaročencem (2. del) 
- Papež Frančišek zaročencem (3. del)

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top