Papež Frančišek zaročencem (3. del)

Objavljamo celotne odgovore papeža Frančiška na srečanju z zaročenci 14. februarja 2014. Odgovor na tretje vprašanje.

Tretji par je papeža vprašal o skromnosti v pripravi na poroko. Tako lahko več darujeta drugim. Papeža sta vprašala, kako delati za svetost in kako dobro obhajati zakrament poroke.
Odgovor papeža Frančiška:
»Naredita tako, da bo pravi praznik, ker je poroka krščanski praznik. Ne pa posvetni praznik. Globok vzrok veselja tega dne nam kaže evangelij v primeru Kane Galilejske in poroke. Zmanjkalo je vina. Predstavljajet si, da bi praznik končali s pitjem čaja! Tako ne gre! Na Marijin predlog se je Jezus prvič razodel in spremenil vodo v vino. Tako je rešil praznik. Kar se je zgodilo v Kani pred 2000 leti, se zgodi na vsaki poroki. To, kar bo vajino poroko naredilo polno in globoko resnično, bo Gospodova prisotnost, ki vama daruje milost. On je skrivnost pravega veselja, ki zares ogreje srca. Naj bo lep praznik, ampak z Jezusom, ne v duhu sveta. Ko je Gospod prisoten, se to čuti.
Hkrati naj bo poroka skromna in ohrani le tisto, kar je res pomembno. Nekateri so bolj zaskrbljeni za zunanje stvari. Te so pomembne le, če pokažejo na pravi vzrok vajinega veselja, ki je Gospodov blagoslov vajine ljubezni. Naredite tako, da bo poroka tudi preko zunanjih znamenj odkrila Božjo prisotnost. Naj vse vas spominjajo na vzrok veselja tega dne.
Zakon je tudi vsakodnevno delo. Gre za umetniško delo. Mož ima nalogo ženo narediti bolj žensko in žena mora moža narediti bolj moškega. Rasti morata tudi v človeškosti. Kot moški in kot ženska. To pa naredita med vama. Gre za medsebojno rast. Bog vas blagoslovi, prihaja pa po vaših rokah, po načinu, kako se ljubita, ravnata drug z drugim in rasteta. Skrbeti je treba, da bo drugi rasel. Otroci bodo imeli to dediščino, da so imeli očeta in mamo, ki sta rasla skupaj, tako da sta drug drugega delala bolj moškega in bolj žensko.«

Papež Frančišek zaročencem (2. del)  

- Papež Frančišek zaročencem (1. del)

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top