• Logotipo najnovejše poljske zakonodajne pobude za zaščito nerojenih otrok.

Poljaki želijo v zakonodajo uvesti prepoved splava v primeru domnevnih nepravilnosti v razvoju nerojenega otroka

Poljska spada med države z zakonodajo, ki je naklonjena nerojenim otrokom, kljub temu pa zaenkrat dovoljuje splav v določenih okoliščinah, npr. v primeru ugotovljenih nepravilnosti v razvoju nerojenega otroka, kar vključuje tudi Downov sindrom.

Poljaki so zelo naklonjeni ukrepom za življenje (pro-life ukrepom), kar potrjujejo tudi nedavno izvedene ankete na Poljskem. Po nekaterih anketah celo 75% Poljakov meni, da splav v nobenem primeru ni opravičljiv. V poljskem parlamentu je tako sedaj pobuda za spremembo zakonodaje v smislu, da bi ugotovljen domnevni nepravilen razvoj nerojenega otroka ne bi bil več zakonit razlog za splav.  Gre za državljansko pobudo, ki jo je podprlo kar 830.000 Poljakov. Argumenti zagovornikov pobude gredo v dve smeri:

1. če je nezakonito obsoditi na smrt bolnega človeka ali človeka s hibo, naj enako velja tudi za nerojenega otroka,

2. nezanesljivost medicinskega ugotavljanja nepravilnega razvoja nerojenega otroka.

Taki spremembi zakonodaje je naklonjen tudi  predsednik Andrzej Duda. O tem, da se nerojene otroke usmrti zaradi zdravstvene ocene o domnevno nepravilnem razvoju, se je že večkrat ostro odzval tudi papež Frančišek, ki je takšno prakso označil za "del nacistične ideje ustvarjanja čiste rase".

Polona Naglič

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top