Zakonska zveza žene in moža blagodejno vpliva na duševno in telesno zdravje

Raziskava. »Trdna, dolgoročna in na zvestobi temelječa zveza« vodi v »bolj zdrav življenjski slog in boljše čustveno in fizično zdravje«, pozitiven vpliv pa ima tudi na dolžino življenja. 

Do teh zaključkov sta prišla preko preučevanja podatkov o vplivu zakonske zveze na zdravje študenta medicine z britanske univerze v Cardiffu.   Avtorja David in John Gallacher sta svojo študijo z naslovom “Are relationships good for your health?” ("Ali so odnosi dobri za vaše zdravje?") objavila v British Medical Journal januarja leta 2011. Zasnovala sta jo kot metaraziskavo podatkov drugih študij. Med njunimi najpomembnejšimi izsledki so:

  • poročene osebe imajo v povprečju za 10 do 15 odstotkov nižjo umrljivost kot splošna populacija njihove starosti;
  • razlika v umrljivosti med zakonci in drugo populacijo se s starostjo povečuje;
  • zakonska zveza navadno pomeni globljo predanost v odnosu;
  • zakonska zveza je povezana z boljšim duševnim zdravjem;
  • v primerjavi z ženami partnerski odnos na može bolj blagodejno vpliva na področju fizičnega zdravja (verjetno zaradi pozitivnega vpliva na življenjski slog);
  • v primerjavi z možmi partnerski odnos na žene bolj blagodejno vpliva na področju duševnega zdravja (verjetno zaradi večjega pomena odnosov v življenju žensk);
  • za duševno zdravje je boljše, da je človek samski, kot da je v napetem partnerskem odnosu;
  • kratki in hitro sledeči si partnerski odnosi z različnimi osebami imajo na zdravje negativen vpliv, še posebno pri ženskah.  

Zakonska zvestoba je še vedno najbolj zdrav življenjski slog!

Avtorja študije zaključujeta, da je povzetek njunih ugotovitev jasen: »Ekskluzivni in podpirajoči se odnosi ustvarjajo pomembne pozitivne posledice za duševno in fizično zdravje, ki se s časom še povečujejo.« Zato sta prepričana, da je trden zakon vreden vsega vloženega truda.  

Več:

Povzetek študije “Are relationships good for your health?

Vir: LifeSiteNews.com  

Foto: splet

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top