Vinjete: Ne diskriminirajte družin, ki kombi nujno potrebujejo kot družinski avto!

Konec septembra je vlada sprejela uredbo, s katero je določila cene vinjet za leto 2015. Tako kot lani uredba tudi letos pomeni grobo diskriminacijo velikih družin in družin z invalidom oz. z otrokom s posebnimi potrebami, ki kombi potrebujejo kot svoj družinski avto.

Tomaž Merše in Aleš Primc sta pisala pismo Miru Cerarju in ministrom, da diskriminacijo odpravijo še pred začetkom prodaje novih vinjet. Ker vlada ni držala besede, da bo našla sistemsko rešitev, predlagata, nadaljevanje prakse, ki so jo družinske organizacije za vinjete 2014 uskladile z Ministrstvom za promet.

Vabimo vas, da si preberete pismo, ki sta ga Merše in Primc pisala Miru Cerarju ter ministricam in ministrom.

Spoštovani gospod predsednik vlade, dr. Miro Cerar, spoštovani ministrice in ministri!

Vlada je 29.9.2014 sprejela Uredbo o spremembah Uredbe o cestninskih cestah in cestnini, v kateri je spremenila ceno tedenske in mesečne vinjete za cestninski razred B2 in ohranila ceno letne vinjete za ta razred v dvakratnem znesku vinjete za osebna vozila.

V družinskih organizacijah se zavedamo in razumemo, da zasedate najodgovornejše položaje v zelo težkih časih in da ste komaj začeli delati, tako da vam kakšna stvar lahko tudi »uide«.

Zato vas želimo opozoriti na dejstvo, da taka ureditev za družine z več otroki, invalide, družine z otrokom s posebnimi potrebami, ki za svoj družinski avto potrebujejo kombi, pomeni nesorazmerno veliko obremenitev in diskriminacijo v primerjavi z uporabniki avtocest, ki lahko enako raven kakovosti prevoza dosežejo z osebnim avtom in plačajo polovico manjši znesek.

Ob rezultatu ene izmed najnovejših mednarodnih demografskih raziskav (glej Finance 15.10.2014), ki ugotavlja, da ima Slovenija tako nizko rodnost, da to že povzroča zniževanje blaginje njenega prebivalstva, in naši državi izrecno priporoča sprejem ukrepov za spodbujanje rodnosti, je tako nepotrebno obremenjevanje velikih družin povsem neprimerno in neodgovorno.

Lani smo družinske organizacije z Ministrstvom za infrastrukturo in prostor dosegle dogovor, po katerem so prej našteti uporabniki kombijev lahko v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije uveljavljali povračilo razlike do cene vinjete za osebni avto.

Predstavniki vlade so takrat zagotovili, da bodo tekom leta našli sistemsko rešitev tega problema, kar se ni uresničilo. Lepa, vendar žal zamujena, priložnost za tako rešitev je bila ob sprejemanju Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, a je vlada takrat naš predlog zavrnila z obljubo, da bo pripravila svojega. To se do danes ni zgodilo. Tako smo se spet znašli v časovni stiski in brez sistemske rešitve, vinjete za leto 2015 pa bodo čez dober mesec začele veljati.

Zato vam predlagamo in vas prosimo, da rešitev, ki velja v letu 2014, v sodelovanju z DARS podaljšate tudi v leto 2015 in to čim prej predstavite javnosti.

Istočasno vas prosimo, da bi se čim prej sestali in poiskali sprejemljivo sistemsko rešitev.

Tomaž Merše, predsednik Družinske pobude,
Aleš Primc, vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top