Neverjetno: Minister Grilc še kar naprej zavaja!

Na včerajšnji članek "Minister Uroš Grilc dokazano lagal v Državnem zboru!" se je odzval minister preko svoje službe za odnose z javnostmi.

V odgovoru ne zavrnejo nobene trditve zapisane v članku, ampak zgolj ponavljajo neresnice in zavajanja.

Na ministrstvu trdijo, da minister ni lagal državnemu zboru. Ob tem pa ne izpodbijajo niti besede iz naše navedbe magnetograma ministrovega govora v DZ dne 26.3.2014: »Iz korespondence med UKC in bolnišničnim duhovnikom, ki jo je pridobilo ministrstvo, je razvidno, da vodstvo UKC ni problematiziralo niti verskega obreda (...).« Prav tako ne izpodbijajo našega citata iz pisma direktorja Kliničnega centra, s katero je zahteval preklic sv. maše: »Glede na navedeno podajamo zahtevo, da napovedano mašo prekličete.«

Če je direktor UKC rekel, da zahteva preklic maše, minister pa je trdil, da direktor UKC ni problmematiziral verskega obreda, ali to ni laž?

Na ministrstvu tudi trdijo, da ne drži trditev zapisana v članku "Kristjanofobija: Gregor Lesjak, direktor Urada za verske skupnosti, usmerjal aktivnosti ob prepovedi maše za nerojene otroke!", in sicer da je direktor Urada za verske skupnosti dal zeleno luč za prepoved maše.

Pri tem trdijo, da je Urad za verske skupnosti besedilo pripravil odgovor ministra »po tem, ko se je zaplet že zgodil – in ne legitimaciji dejanj UKC«. NI RES! Gregor Lesjak je namreč sporni dopis, ki ga je potem res naslednji dan v Državnem zboru prebral tudi minister, vodstvu Kliničnega centra poslal že 25.3.2014 ob 17.37 uri. Torej takrat, ko bi vodstvo Kliničnega centra lahko še pravočasno preklicalo svojo prepoved maše. Po tem dopisu Gregorja Lesjaka so v Kliničnem centru glede na vsebino upravičeno razumeli, da jih Ministrstvo za kulturo pri njihovi prepovedi maše podpira in so pri prepovedi 25.3.2014 vztrajali. S tem dopisom je bila torej dana še zadnja zelena luč UKC za prepoved maše.

Svojo odločitev so po pritisku javnosti in eminentnih pravnih strokovnjakov res spremenili, vendar šele 26.3.2014, ko so mislili, da so že dosegli svoje s prepovedjo.

Navedbe ministrove službe za odnose z javnostjo so torej v celoti netočne in zavajajoče ter v ničemer ne izpodbijejo nobene navedb v članku.

Kljub vsemu navedenemu v celoti objavljamo neargumentirano zahtevo Ministrstva za kulturo za objavo popravka, da si lahko bralke in bralci sami ustvarite predstavo o tem kako ministrstvo zavaja.

"Spletna stran 24 kul.si
Uredništvo
Datum: 3. junij 2014

ZADEVA: Zahteva za objavo popravka

Spoštovani,

v skladu s 26. členom Zakona o medijih, ki v četrtem odstavku govori o zanikanju oziroma popravljanju zatrjevanih napačnih in neresničnih navedb v objavljenem obvestilu, prosimo da zaradi korektne obveščenosti javnosti objavite naslednje pojasnilo k besedilu novinarja Jo. Be., objavljenega na vaši spletni strani danes, 3. junija 2014.


Lepo pozdravljeni.

Na vaši spletni strani 24kul.si ste danes objavili besedilo z naslovom Minister Uroš Grilc dokazano lagal v Državnem zboru avtorja Jo. Be., v katerem Ministru za kulturo dr. Urošu Grilcu neutemeljeno očitate laganje. Poleg tega ste objavili tudi neresnično trditev, da je ministrstvo oziroma direktor Urada za verske skupnosti, dr. Gregor Lesjak Univerzitetnemu kliničnemu centru v Ljubljani (UKC) dal zeleno luč za prepoved maše za nerojene otroke.

Iz dokumenta, ki ga objavljate, je razvidno, da je bil namenjen odgovoru ministra na poslansko vprašanje o tem dogodku – po tem, ko se je zaplet že zgodil – in ne legitimaciji dejanj UKC. Dokument v treh odstavkih sporoča, da Ministrstvo za kulturo nima dovolj podatkov, da bi lahko sodilo o sporni prepovedi maše; nadaljuje z načelnim mnenjem, da morajo verski obredi potekati nemoteno, in sklene z ugotovitvijo, da v presoji in ravnanju UKC ni bil sporen obred katoliške maše kot verski obred, ampak namen tega obreda – kar je v svojem odgovoru na poslansko vprašanje poudaril tudi minister dr. Grilc. Mnenja o tem, ali je UKC s svojo odločitvijo kršil versko svobodo, so še naprej deljena. Dejstvo pa je, da je bolnišnični župnik tistega dne vseeno opravil mašo (brez spornega namena) in tudi na vaših spletnih straneh smo kasneje lahko prebrali, da je vodstvo UKC popustilo in mašo dovolilo.

Služba za odnose z javnostmi
Ministrstvo za kulturo"

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top