Škandal: Vlada predlagala kontroverzno Ranko Iveljo za predstavnico OVSE za svobodo medijev!?

V javnosti odmeva informacija, da je vlada Mira Cerarja na oktobrski seji predlagala novinarko Ranko Ivelja za mesto predstavnice OVSE za svobodo medijev in zadolžila zunanje ministrstvo za izpeljavo potrebnega postopka za najavo njene kandidature. Pri tem so poudarili, da naj bi bila Ivelja »ugledna novinarka in dolgoletna predsednica novinarskega častnega razsodišča.« Resnica je popolnoma drugačna. Ivelja je po mnenju številnih državljanov eden od "generatorjev" nestrpnosti do zagovornikov pravic otrok in kristjanov v Sloveniji.

Nekateri Iveljini pogromi nad slovenskimi katoličani!

Ranka Ivelja je ena izmed najbolj nestrpnih novinark, ki je v slovenski javnosti znana kot tista, ki v slovenskih medijih obračunava z vsemi, ki se ne strinjajo s postkomunističnimi strankami v Sloveniji, radikalno levico in LGBT lobijem. Njeno glavno poslanstvo je izvajati medijski nadzor nad slovenskimi katoličani in skupaj s svojimi sodelavci vzdrževati proti versko vzdušje v slovenski družbi. V zgodovino slovenskega novinarstva se je zapisala kot tista, ki je v medijski prostor uvedla psovko za katoličane »katoliban« ter februarja leta 2010 uprizorila pravi montirani proces proti novinarki Barbari Kastelec na t.i. Novinarskem častnem razsodišču. Razlog za njen silovit pregon je bil v tem, da je Kastelčeva leta 2009 v verskem časopisu Družina zapisala članek o tem, da otroci potrebujejo očeta in mamo ter da ne verjame raziskavam homoseksualnih aktivistov. Ivelja je katoličanko Kastelčevo obsodila tudi za to, da je lahko zastraševala in ustrahovala druge novinarje, ki bi slučajno nasprotovali kontraverznemu predlogu Družinskega zakonika, ki so ga sicer državljani kasneje na referendumu leta 2012 odločno zavrnili. Iveljin repertoar nesprejemljivega pisanja sega v desetine člankov, ki jih producira v medijski hiši Dnevnik. Na kratko je mogoče navesti samo manjši del njenih "dosežkov" na področju nestrpnosti in zlorabe medijske svobode:

3.2.2010 – Krivična obsodba Barbare Kastelec in zastraševanje vseh novinarjev, ki bi si drznili pisati proti spornemu Družinskem zakoniku.

3. 4. 2010 - Ranka Ivelja obtožila bl. Lojzeta Grozdeta za klerofašista (in s tem vse katoličane v Sloveniji)

20.2.2014 - Ivelja manipulira z raziskavami in obračunava s katoliškimi politiki

6.9.2014 - Ivelja grobo diskreditira katoliške verske predstavnike

13.11.2014 - Ranka Ivelja hujska proti slovenskim katoličanom na Štajerskem

3.3.2015 - Ranka Ivelja in Blaž Petkovič pozivata k izgonu zagovornikov človekovih pravic iz ekranov! (Zagovornikom človekovih pravic otrok je potrebno preprečiti dostop do medijev.)

4.11.2015 - Ranka Ivelja, lepo vas prosimo, da nas več ne žalite! (Grob napad na murskosoboškega škofa Petra Štumpfa)

21.1.2016 - Odpovejte Dnevnik: Katoliške žrtve hudournika zla Ranke Ivelje!

Vlada naj uvede ničelno toleranco do verske nestrpnosti Ranke Ivelje in njenih somišljenikov!

V samo nekaj zadnjih letih je Ranka Ivelja tista novinarka, ki slovi po nestrpnosti, posrednem spodbujanju verske nestrpnosti, posrednem odrekanju človekovih pravic in širjenju kristjanofobije. Rezultat njenega žaljivega pisanja so tudi konkretni pojavi nestrpnih grafitov v Sloveniji, katere vrh je prav gotovo grafit iz Ljubljane (2013): "Kristjani, klali smo vas 1945, klali vas bomo 2013." Zaradi 75 let dolge sistemske kristjanofobije v Sloveniji je zato ključno, da v vseh svojih okoljih dvignemo zavest o spornem delovanju Ivelje in o nerazumni odločitvi slovenske vlade, da Ranko Iveljo predlaga kot zagovornico svobode medijev. Znano je, da je zanjo svoboda medijev predvsem izgovor, da stigmatizira katoličane kot tudi, da ustrahuje družinam ter otrokom prijazne novinarje. Takšno delovanje Ivelje je v popolnem nasprotju s poslanstvom OVSE, ki je leta 2013 sprejela tudi posebno Resolucijo o zaščiti verske svobode ter Resolucijo o zaščiti kristjanov iz leta 2011 v Beogradu (Resolution on combating intolerance and discrimination against Christians in the OSCE). Od slovenske vlade zato pričakujemo, da bo umaknila sporno kandidaturo Ranke Ivelje, saj je takšna kandidatura neprimerna in v prvi vrsti poniževalna do vseh verujočih in neverujočih državljanov, ki se zavzemamo za človekove pravice in versko svobodo.

Več:

Avtor

Mateja Lorbar

Družbena aktivistka in analitik slovenske družbe. S svojim možem in s tremi otroki živi v manjšem slovenskem kraju.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top